zwart-witDeze avond spreekt Henk van Roozendaal over zwart-wit fotografie

Tonnie heet ons welkom en in het bijzonder onze gastspreker van vanavond, Henk van Roozendaal.

Meldingen uit het bestuur
Willy stelt 2 nieuwe adspirant leden aan ons voor, Bert Kos en Corine van Vliet. Jo meldt dat er voor de “cameracursus” bij de gemeente Scherpenzeel ca. 20 belangstellenden zijn. De cursus wordt dinsdagmiddag 8 oktober gegeven. Gegadigden om hieraan mee te helpen konden dit melden bij Jo. Donderdagmiddag bereiden we dit voor met een aantal leden.

Bekijk het eens zwart/wit
Henk ons verrassen met zijn visie op zwart/wit fotografie.
Eerst krijgen we wat te horen hoe Henk zijn loopbaan is begonnen.
Hij fotografeert vanaf zijn 16e. De eerste foto’s die hij toen gemaakt heeft, had hij nog bij zich. Uiteraard uit de Doka. Henk heeft er nooit zijn beroep van willen maken. Er is best veel werk van hem gepubliceerd in tijdschriften. Ook verzorgde hij vaak presentatie in den lande en jureerde hij wedstrijden bij andere fotoclubs.
Hij laat ons foto’s zien uit ’de oude doos’. Zelf vindt hij dat de foto’s uit de Doka meer gevoel voor de fotograaf oplevert dan in het huidige digitale tijdperk. Je was echt met de foto bezig om een bepaalde bewerking tot stand te brengen. Digitaal is veel gemakkelijker. Je gaat lekker bewerken in Lightroom, bevalt die bewerking niet, dan herstel je de bewerking en begin je opnieuw. Uiteraard is dit wel veel gemakkelijker.
Zwart/wit bestaat eigenlijk niet. Je moet spreken van monochroom, omdat daar ook meerdere bewerkingen onder vallen, zoals Cyaandruk, Gomdrukken, Sephia. Dit oude artistieke proces kun je nu niet meer bewerkstelligen.

Wanneer kies je voor zwart/wit
Kleuren in een foto kunnen iets versterken, maar ze kunnen ook storend zijn.
Als je een foto omzet van kleur naar zwart/wit, moet niet het weglaten van de kleur belangrijk zijn, maar zwart/wit moet dan juist iets toevoegen aan de foto, wat de sfeer in de foto enorm versterkt. Vaak is het de eenvoud in de foto die hem dan sterk maakt.  Je wilt daarmee ook de kracht van de situatie weergeven.

Hoe presenteer je fotowerk
Een mooi passe-partout is belangrijk. Niet de grootte van de foto. Soms is juist een kleine foto is een groter passe-partout veel mooier. Doe wat jij mooi vindt.Camerakeuze, wat neem je mee
Maak voordat je op pad gaat een keuze wat je wilt gaan doen die dag, anders sjouw je de hele dag met te veel apparatuur.

Stukje geschiedenis
Henk heeft meerdere boeken bij zich. Hij ‘studeert’ nog wel eens in die boeken om inspiratie op te doen. Weinige leden kennen de namen van de oude kopstukken uit het monochrome tijdperk. Dat verbaast hem toch wel. Mensen duik eens in die boeken, je doet er zo veel inspiratie mee op.

Lightroom
Henk is inmiddels natuurlijk ook wel in het digitale tijdperk gedoken. Hij gebruikt Lightroom hiervoor. Het is natuurlijk niet alleen het knopje zwart/wit indrukken om een mooie zwart/wit foto te krijgen.
Naast de bewerkingen, die we van Frits hebben geleerd, gebruikt Henk ook vaan de kleurfilters. Je zou denken dat die op zwart/wit geen invloed hebben, maar dat is wel degelijk het geval, want de originele foto blijft een kleuren foto en die pakken die filters eruit. Ook verscherpen en contrast hebben veel invloed op de foto. Niet te veel verscherpen. Het lijkt misschien niet, maar er gebeurt (te) veel met de foto.  Soms moet je bepaalde delen van een foto benadrukken door ze lichter te maken. Dit doe je met het kwastje. Soms is juist het versterken van de grijstinten weer mooier.

Nadat Henk nog oude en nieuwe camera’s heeft laten zien en rondgaan, wordt hij bedankt voor een geweldige avond, waarin vooral zijn passie voor fotografie tot uitdrukking is gekomen. Hij krijgt een beker in de vorm van een lens met een financiële tegemoetkoming.

Belangrijk
31 oktober: Themaopdracht MINIMALISME
Ga hier de komende weken mee aan de gang. Het moeten dus foto’s uit deze periode zijn. Zoek zelf iets op wat jij denkt dat minimalisme weergeeft.
Co-groep 1 geeft dan ook een presentatie.
Die avond mag je ook recente herfstfoto’s laten zien, maximaal 2 foto’s.

3 oktober: KEN JE CAMERA. Breng die dus mee.