We zijn met niet zovelen vanavond want Sharon, Miriam en Debbie zijn afwezig. Maar dat mag de pret niet drukken.

Erwin opent de avond door ons een foto te laten zien. Het is een frontale opname van een koe, waarbij de neus van de koe enorm aanwezig op de voorgrond staat, terwijl de rest van haar lijf eigenlijk in het niet valt. Fototechnisch gezien misschien niet juist, maar wel leuk. Deze illustratie ter onderschrijving van het motto: 'als je overdrijft, doe het dan goed'. En dat is gelukt met deze foto.

Verder is Erwin benaderd door iemand van CANON. CANON doet onderzoek naar de perceptie van kleur. Zij vermoeden dat Europeanen kleuren anders waarnemen dan Aziaten of Amerikanen. Nu vragen zij aan fotografen in Nederland om mee te doen aan een test om na te gaan of dit inderdaad zo is. Waaronder Erwin dus. Erwin gaf zijn e-mailadres en zodoende kwam de dame van CANON bij de site van FLITS terecht. zij stuurde Erwin een mail dat de fotografen van FLITS ook wel mee mochten doen, zij was zeer onder de indruk van de mooie foto's op de site en was verbaasd om van Erwin te horen dat het hier een amateur fotoclub betreft.

Een compliment dat we in onze zak kunnen steken dus!

Maar goed, de opzet is dat alleen professionals aan het onderzoek mee mogen doen, geen amateurs. Maar voor één van ons wilde zij wel een uitzondering maken, op voorwaarde dat de persoon 40 jaar of ouder is en lichtgekleurde ogen heeft. Zodra we de leeftijdsgrens hoorden was de keuze eigenlijk al gemaakt, maar de kleur van de ogen gaf de doorslag. Maartje gaat samen met Erwin naar Amstelveen om deel te nemen aan het onderzoek. Nog een leuke opsteker: Maartje heeft toegezegd dat zij de 75 gulden (oftewel 34 euro) die zij voor het meedoen aan het onderzoek krijgt in de clubkas stort! Een genereus gebaar, wat natuurlijk zeer gewaardeerd wordt.

Vervolgens laat Erwin ons de wisseltrofee zien, één van de meest begeerde prijzen in fotominnend Nederland. De trofee waar wij om gaan strijden! Ik weet zeker dat alle aanwezigen hun inzet zullen verdubbelen na het zien van deze prijs. Tevens vermeldt Erwin (voor de goede orde) dat elke deelnemer 3 foto's in mag zenden, maar slechts 1 prijs kan winnen. Je kunt dus niet de eerste, tweede en derde prijs winnen (terwijl dat toch mijn streven was). Helaas.

Goed, over tot de orde van de dag. 

Wat voor apparatuur is er, wat voor apparaatuur gebruik je? Je hebt 'vlakfilms' en 'rolfilms'. Ter informatie: als je het over 'films hebt, dan gaat het dus om de grootte van het negatief, niet om de grootte van de foto.

Enkele gegevens:
Vlakfilms zijn er in diverse soorten en maten:

  • 40x50 cm wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de 'MICHELIN' bandenkalender
  • 13x18cm is al iets gangbaarder, wordt voornamelijk gebruikt voor technische camera's. Opvallend hierbij is dat het objectief en de film 'los van elkaar' in te stellen zijn.
  • 20x25 of 9x13cm varianten op bovenstaande.

Dit soort films geeft kwalitatief een zeer goede weergave, maar het is erg arbeidsintensief omdat je maar één opname tegelijk kunt maken.

Ook 'rolfilms' zijn er in diverse maten:

  • 6x9 6 opnamen op 1 flim
  • 6x7 8 opnamen op 1 film
  • 6x6 12 opnamen op 1 film
  • 4x6 16 opnamen op 1 film

Dit alles zit op een 120mm spoel (=niet zo gangbaar)

Tegenwoordig wordt er meestal gewerkt met een 'kleinbeeld rolfilm'.
Kleinbeeld rolfilms zijn: 

  • 24x36 mm
  • APS
  • Pocketfilms

Dit zijn gangbare formaten

MINOX en MINOLTA porduceren ook nog de 16mm film, maar deze wordt eigenlijk alleen gebruikt door James Bond, met camera's ter grootte van een aansteker. Niet echt iets voor ons dus.

Een foto wordt afgedrukt aan de hand van het negatief. Dus: hoe beter het negatief, hoe beter de foto. Fotografen werken veel met camera's waar een 6xc6 negatief in kan (bijvoorbeeld BRONICA), een groter negatief, dus meer details. Kijkend naar negatieven spreken we van het 'oplossend' of het 'scheidend' vermogen. We denken bij een negatief niet in 'pixels', maar in 'lijnen'. Per mm komen 100 lijnen voor, 50 witte en 50 zwarte. Een kleinbeeldfilm van 24x36mm heeft dus 2400 verticale en 3600 horizontale lijnen. Een rolflilm van 6x6cm heeft dus 6000 horzontale en 6000 verticale lijnen. Het resultaat moge duidelijk zijn. Hoe meer lijnen hoe meer detail. Goed, hoe groter je negatief, hoe scherper/ detaillistischer je foto dus is.

Hierna gaan we het hebben over'brandpuntwerking'. Iedere lens projecteert een (rond) plaatje op de achterwand van je fototoestel waar een (vierkant) negatief in zit. En als je het hebt over 'brandpunten', dan kom je automatisch op 'scherptediepte'. De 'scherptediepte' is dat deel van je foto wat scherp is. Dit kun je zelf bepalen, met behulp van je diafragma. Hoe kleine je diafragma (=een groot getal), hoe meer scherptediepte je krijgt. Maar om een foto te kunnen maken heb je ook licht nodig. En de hoeveelheid licht bepaal je met je sluitertijd.
Diafragma en sluiterijd zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen bepalen zij hoeveel licht er op je film valt en dat is wat je terugziet. Met behulp van het diafragma bepaal je de grootte van je lensopening (dus: hoeveel licht er op je flim valt) en met je sluitertijd bepaal je hoe lang er licht op je flim valt. Het één kan niet zonder het ander. (Zie schema).

diafragma

Alle moderne toestellen beschikken over één geweldige knop: 'DE AUTOMAAT'. Maar deze automaat bepaalt alles zelf: afstand (scherpstellen), diafragma en sluitertijd. Het toestel stelt zelf scherp en drukt af. Maar geeft de foto ook weer wat jij wilt? Niet altijd! En daarom is het belangrijk dat je zelf leert kiezen welk diafragma je gebruikt en welke sluitertijd. Dus: zet je camera eens op 'MANUAL' (=handmatig) en experimenteer er eens mee. Daar wij allen met een verschillende camera werken geeft Erwin eenieder van ons persoonlijk instructies over het juiste gebruik hiervan.

Tot slot: onze volgende bijeenkomst is in februari. Persoonlijk vind ik dat dit veel te lang duurt en nadat ik dit aangegeven heb geven de overige aanwezigen ook aan dat dit nog wel erg ver weg is. Bij elkaar komen is niet alleen leerzaam, maar ook gezellig! Erwin geeft aan bereid te zijn om eerder bij elkaar te komen en wel op de vierde donderdag van januari.

GEWELDIG!!!!!! Aldus wordt besloten en hiermee wordt de avond afgerond.