Nog voor de avond van start gaat krijgen een aantal van ons thuis een telefoontje van Elly. Of we vanavond de auto mee kunnen nemen. Nou dat kan. Elly vertelt dat Erwin ons vanavond precies uit zal leggen wat de bedoeling is.
Wannneer we arriveren zijn Erwin en Marnix al druk bezig met allerlei voorbereidingen.

Erwin wordt door ons regelmatig bestookt met allerlei vragen. Hoe doe je dit,hoe doe je dat, hoe meet je dan het licht, hoe bepaal je het diafragma, enzovoort. Daarom stelt hij voor dat wij vanavond eens meekijken terwijl hij aan het werk is, dan kunnen we zien wat hij doet. En ondertussen toch nog al onze vragen stellen.

Het volgende is het geval. Erwin heeft een opdracht gekregen van een reclamebureau. De opdracht is beknopt. Er moeten 5 spiegels gefotografeerd worden, Erwin mag zelf weten wat voor spiegels. Er mogen mensen op staan, maar deze mogen niet herkenbaar zijn. Tja, met zo'n opdracht kun je alle kanten op.

Erwin en Marnix hebben zitten brainstormen wat voor spiegels ze willen fofograferen en hebben al 4 spiegels op de gevoelige plaat vastgelegd, een passpiegel, een spiegel in een hiuskamer, een spiegel in een supermarkt boven de kassa en een badkamerspiegel. Voor deze laatste foto heeft Erwin, half naakt, model gestaan. Je moet wat voor je vak over hebben.

Als laatste hebben ze bedacht een autospiegel, de binnenspiegel om precies te zijn, bij nacht.
De bedoeling is dat er iemand op de bestuurdersplaats gaat zitten en in de spiegel kijkt. De foto wordt gemaakt vanaf de achterbank, je mag alleen de ogen zien.

Verder wordt er met behulp van lampen de illusie gecreƫerd dat de foto is genomen in een grote stad met neonverlichting rondom, in plaats van het neonloze dorp Woudenberg.

En, om het geheel af te maken, moeten er op het moment dat de foto genomen wordt 2 auto's langsrijden, 1 tegemoetkomend en 1 passerend. Met de juiste sluitertijd moeten de achterlichten van de ene auto rode strepen op de foto geven, terwijl de voorlichten van de andere auto voor witte lichtstrepen zorgen.

Je kun jezelf eenvoudiger dingen tot doel stellen! Maar het is wel een uitdaging natuurlijk.

Maartje wordt gekozen tot model. Zij heeft de mooiste ogen van het gezelschap. De bofferd! Naast het compliment dat zij hiermee krijgt, verovert ze ook het voorrecht dat zij lekker warm in de auto mag zitten, terwijl wij buiten op 'de set' gewoon bloot staan aan alle winterse elementen, wind en kou.

Als het een SOP was geweest dan had het vast ook nog geregend. Maar dat mag de pret niet drukken. Miriam kijkt toe hoe Sharon het licht tempert, door voor de koplampen van Marnix zijn auto te gaan staan. Victor en Elly scheuren op aanwijzingen van Erwin op het juiste moment voorbij, Victor gaat van 0 tot 100 in 12 seconden, (en niet in 4 seconden zoals Victor beweert), ik hou het overige verkeer op een afstand om vervelende botsingen te voorkomen en Marnix maakt de foto.

Bijna twee uur lang zijn we bezig voor het gewenste resultaat bereikt is. Maar al met al een leuke en leerzame avond, waarbij we veel bekijks trekken van toevallige voorbijgangers: actie in Woudenberg!!!

Later hoor ik van Erwin het het reclamebureau de foto's goed vond. Leuk!