Afwezig : Maartje, Edwin, Ria en Petra

Erwin begint met het uitleggen van de soorten lampen die in de Studio worden gebruikt. AL snel blijkt dat een studiolamp een 'echte' flitser heeft en een gewone halogeenlamp. De echte flitser is de spiraal die om de lamp heen zit. Van de halogeen (de middelste lamp) is de sterkte aan te passen zodat je goed kan beoordelen wat het moet worden. Dan is er ook nog de zogenaamde slave unit, de flitser flitst mee met de 1e achterste flits en dan gaat de tweede en eventueel derde flitser ook af. Het licht gaat zo snel dat eventuele vertraging niet waar te nemen is.


De slave unit wordt gebruikt als er: Erwin help?!

Het voordeel van studioflitsers is dat alles op elkaar is afgestemd. De studioflitser ondersteunt dus eigenlijk de 'What you see is what you get' techniek.

Als de lamp een piepje geeft dan moet je gewoon even een flitsje geven, anders raken de verhoudingen van het model zoek.

Tussen twee haakjes de bovengenoemde ring niet verwarren met de ringflitser, die wordt namelijk alleen bij macrofotografie gebruikt.

Lampenkappen.

Er zijn in het fotografische wereldje een grote hoeveelheid lampenkappen te verkrijgen. Maar het hoeft niet .

• Open reflector heel hard licht 
• Softbox & parapluutje heel zacht licht 
• Grit honingraatpatroon met gericht licht
zacht in de randen
1001 soorten  en  maten 
• Kapje met deurtjes Maak je spleetjes mee 

 

 

 

 

 

 

Afhankelijk van het onderwerp kies je dus een lampenkapje uit. Bijvoorbeeld een romantisch tafereeltje doe je met zacht licht en een onderbroek mag wel met hard licht.

Belichting

Alle foto's moeten als er een andere belichting wordt gebruikt worden nagemeten met een belichtingsmeter. Deze richt je dan naar de camera waar een soort van apparaatje (op de flitsschoen)
wordt gezet die alle flitsers aanstuurt.

Je stelt de filmgevoeligheid in.
Je stelt de sluitertijd in.

Flitssynchronistatietijd van de camera??????????????? Erwin help?!

Dan komt ineens het diafragma tevoorschijn. Deze moet je handmatig instellen op de camera. Dat geldt
zowel voor de normale als digitale camera.

De lullige pasfoto

Volgens Erwin is de lullige pasfoto de beste manier om studiofotograferen onder de knie te krijgen. Model (onze Walter) neemt zeer vrijwillig plaats op de kruk en gaat niet recht maar SCHUIN zitten. De korte kant van het gezicht moet worden uitgelicht zodat deze langer lijkt. Als je de lamp verplaatst oftewel met het licht een spelletje speelt kun je iemands voorkomen veranderen.

Goed nieuws voor de ietwat gezette personen onder ons. Je kunt ook een smallere kop bij Erwin bestellen.

Let op de schaduw van de neus en de kin, Tricky hoor. De zon komt van boven (dat wisten we wel) dus de schaduwen moeten ook van boven naar beneden wijzen. Hoe hoger de lamp des te groter de schaduw. Dus ook omgekeerd, hoe lager de lamp hoe kleiner de schaduw.
Let op slagschaduw. Hoe verder het onderwerp van de achtergrond staat des te minder groot is de kans op schaduwen . Achtergronden in kleuren zijn eigenlijk altijd afleidend van het onderwerp vandaar dat gewoon zwart of wit wordt aangeraden. Het onderwerp moet eigenlijk helemaal alleen de foto kunnen 'maken'.

lichtopstelling


Door deze lamp (flitser op de muur, licht vanaf 1) erachter wordt de aandacht op het model gericht . Als je licht op het model zet (dus alleen zoals de bundels met nummer 2) moet je wel heel goed oppassen dat het licht wel natuurlijk blijft. We willen geen tangverlossing (verlichting). Dus als het contrast te groot is maken we dat gelijk (nivelleren) met de paraplu.

Nog even wat tips:

  • Er zijn losse flitssetjes verkrijgbaar, deze bestaan uit 3 flitsers op statief en een parapluutje. Ze zijn redelijk betaalbaar.
  • ± 100mm is ideaal voor portretfotografie.
  • Voor buiten kun je heel goed een reflectiescherm gebruiken . deze kan de tweede lamp vervangen.
  • Een statief is heel handig bij portretfotografie.
  • Scherpstellen doe je altijd op de ogen. Neem het dichtstbijzijnde oog. Het tweede oog wordt dan vanzelf ook scherp. Dat is de scherpte/diepte regel (altijd 1/3 ervoor en 2/3 er voorbij scherp).

En dan nu lekker spelen met alle lampen en gewillige modellen.

Ik vond het superleuk en van mij mag dit nog wel een keer.