Jawel, het is weer zover, de Flitsers gaan hun kennis bij laten schaven door Erwin en ons onderwerp is:

FLITSEN...

Een tijd terug hebben we de lange versie gehad, dus vanavond krijgen we de short version.

Als je fotografeert met een automatische camera met ingebouwde flitser waarbij je niets (lees: diafragma en sluitertijd) in kunt stellen dan zijn de mogelijkheden beperkt (lees: vrijwel geen dus). Klaar, allemaal naar huis....

Nou, dat hebben we ook weer gehad. Maar goed, er is meer tussen hemel en aarde, zoals camera’s met mogelijkheden.... en die hebben wij.
Voor goede flitsfoto’s moet je toch wat gaan doen met diafragma en sluitertijd. En dat kunnen wij.... leren.
Erwin heeft 4 foto’s gemaakt en aan de hand daarvan vertelt hij zijn verhaal.

Als je rechtstreeks op je onderwerp flitst, dan meet de flits (of het toestel) de afstand tot je onderwerp, kiest een diafragma en sluitertijd en..... FLITS!!!!
Resultaat:

  1. een belicht onderwerp
  2. een onderbelichte achtergrond
  3. een slagschaduw....

Nou, dat willen we niet! En dan hebben we het nog niet eens over de ‘rode ogen’ gehad.

Even een zijspoor....waarom krijg je rode ogen op de foto? Dat is het bloed in hetbnetvlies. Je flitser stuurt een lichtsignaal op de ogen af, dit kaatst terug naar je toestel....en rood zijn je ogen op de foto. (Van een kat zijn ze groen, dat komt door de kegeltjes en van een olifant..... de ideale grijswaarde).
Maar goed, hoe voorkom je dit? Voor je de foto maakt iemand even in een felle lamp laten kijken. De iris verkleint zich dan, minder bloed is zichtbaar en weg zijn de rode ogen. Een andere optie is je flits hoger plaatsen. Hoe groter de afstand tussen de flitser en de lens, hoe kleiner de kans op rode ogen.


Oké, we gaan verder. Om goed te kunnen flitsen heb je dus een camera nodig waarbij je zelf de sluitertijd en het diafragma kunt kiezen en een flitser waarvan de ‘lamp’ verstelbaar is. Als je camera op automatisch staat kiest hij / zij / het voor een snelle sluitertijd en een klein diafragma. 

En dat geeft niet (automatisch) het mooiste resultaat. Dus gaan we de camera handmatig programmeren. We gaan de sluitertijd zo langzaam instellen als we durven en kiezen voor het grootste diafragma. Resultaat: (foto 2):

  1. spitslichtjes in de ogen
  2. meer licht in de achtergrond
  3. ...maar de slagschaduw blijft!

Dus gaan we indirect flitsen. (Foto 3). De flitser wordt op het plafond gericht en wat blijkt: de slagschaduw is verdwenen! Maar ook de spitslichtjes in de ogen en dat willen we niet! Verder valt er nu een schaduw over de ogen omdat het licht van boven komt.... en dat willen we ook niet.

Klaas beleeft nu een geweldig leermoment, hij houdt niet van flitsfoto’s omdat die nooit het gewenste resultaat opleveren (en gaat daar nu dus anders over denken) en Nanda leert het verschil kennen tussen een ‘spitslicht’ en de cursor van de computer).

Maar we willen de spitslichtjes in de ogen terug. De oplossing hiervoor is eenvoudig. Neem een postelastiek, wikkel dit om je flitser en steek hier een (wit) kaartje achter dat voorkomt dat je licht naar achteren wegvloeit. En daar zijn je spitslichtjes weer (foto 4).

Jaja, het klinkt allemaal zo eenvoudig..... daarom krijgen we een opdracht, om zelf eens te gaan experimenteren met onze flits(-er).

Maak 4 foto’s.

  1. Rechtstreeks flitsen op standje automatisch (moet lukken)
  2. Zet je toestel op ‘P’ en lees de waarde (diafragma en sluitertijd) die hij aangeeft die nodig zijn om de foto te maken zonder flits. Zet vervolgens je camera op handmatig (manueel), kies de gegeven waarden en maak de foto....met flits!
  3. Richt je flitser naar het plafond. Alweer standje automatisch en klaar.
  4. Richt je flitser naar het plafond, omwikkel ‘m met een elastiek en voorzie ‘m van een (wit) kaartje of een kartonnetje met eerst verkreukeld en daarna gladgestreken folie.

Voorwaarden voor deze opdracht zijn:

• Fotografeer 4 keer hetzelfde onderwerp in dezelfde positie en vanuit hetzelfde standpunt.
• Fotografeer binnenshuis.
• Zorg voor een witte achtergrond (op een donkere achtergrond zie je geen (slag-schaduw).
• Noteer de sluitertijd en het diafragma waarmee je de foto hebt gemaakt.
• Maak de foto in een ruimte zonder al te veel omgevingslicht.

Ben je in het bezit van een toestel met een automatische, niet verstelbare flits, plak deze dan eens af met leukopor, dit verandert je lichtintensiteit..... en dus je foto!

Nou, succes allemaal. De volgende keer dat we bij Erwin bijeenkomen gaan we de foto’s bekijken, vergelijken.....en voorzien van commentaar. Succes allemaal!

Overige roddels van deze avond zijn:

• Onze expositie in het tuincentrum is de moeite van het bekijken waard
• Hans en Yvonne zijn voorlopig afwezig i.v.m. verhuisbezigheden
• Nanda is misselijk a.g.v. haar zwangerschap
• Edwin (ik dus) neemt binnenkort afscheid van ‘FLITS’
• Het jaarboek is bijna klaar