Deze donderdag was de club weer bijeen bij Erwin, hij zou ons wat bij brengen over modelfotografie. Dit moest natuurlijk uitgelegd en beoefend worden in zijn eigen studio achter de winkel. Speciaal voor deze gelegenheid waren de als professionele modellen ogende Yael, Jonathan en Lysanne (waarschijnlijk op tussenstop tussen Milaan en London) opgetrommeld.

modellen

Erwin begint, in zijn eigen domein een ‘setje’ op te zetten en bezigt hierbij kreten als ‘8 twee tiende…’, en mediumshots…welke niet door iedereen begrepen worden. Hij licht de studio uit met een softbox, een uit de hand gelopen schemerlamp welke zorgt voor de hoofdlijn van het licht. Een tweede spot verzacht de schaduwen en zorgt voor een witte bundel op de achterwand. Laat het eerste model maar komen.

Yael mag als eerste op de ‘idols’-middenstip. Erwin laat haar op een manier staan welke voor haarzelf gemakkelijk voelt, (benen iets uit elkaar. Vanwege haar bril moet ze iets naar beneden kijken om spiegeling te verminderen. En laat het schieten maar beginnen. Bijna dan….

Op de camera wordt i.p.v. een flitser een zender geplaatst welke de (grote) flitslichten automatisch af zal laten gaan. Hierom mag er straks slechts 1 iemand tegelijkertijd foto’s maken. Erwin stelt zijn lichtmeter in op 200 ASA, en meet bij een sluitertijd van 1/60 seconde een diaframa van 8. Deze waarden dienen we straks op onze camera in de ‘M’ (manueel) stand in te stellen. Door de ‘M’-stand schakelen we de intelligentie van onze camera uit. Als onze camera zelf zou gaan meten, zou dit nooit de situatie tijdens een flits zijn, dus een foutief meetresultaat opleveren. De lichtmeter van Erwin laat de flitsers afgaan en meet dan vanaf de positie van het model hoeveel licht daar aankomt. Voor sommigen zal dit instellen moeilijk dan wel onmogelijk zijn…

Broer Jonathan wordt naast zijn zus geplaatst, waardoor hele andere stoere poses mogelijk worden. Achtereenvolgens mogen allen met een passende flitsvoet de zender gebruiken om het echte studiogevoel op te doen. De foto’s die je dan maakt ogen echt heel anders dan dat je dit gewend bent. Erg leuk om eens mee te maken.

Ook model Lysanne maakt haar opwachting en toont zich een ware lens-babe die wel heel gemakkelijk ‘vuil’ kan kijken…maar zich duidelijk op haar plek voelt.

Als ons stoere trio konijnenogen van de vele ‘flits’-lichten heeft en een ieder een poging heeft gewaagd verhaalt Erwin nog wat over zijn eigen beroepspraktijk en geeft wat tips over de omgang met modellen. Belangrijk blijft om te communiceren met de modellen en deze hierdoor op hun gemak te stellen. Erwin stelt de voorbereiding van een ‘shoot’ bewust uit zodat hij het model kan gadeslaan terwijl hij zijn voorbereiding treft om te zien wat een natuurlijke pose zou kunnen zijn voor hem /haar.

Als afsluiter mogen we zelf als groep in de spotlight en Erwin vereeuwigd ons als een soort nachtwacht… ben benieuwd..

Dank aan onze drie modellen en hun moeders (Marianne en Yvonne) voor het lenen! De moeders willen natuurlijk al het fotomateriaal van hun kroost graag ontvangen. Willen jullie dit Marianne doen toekomen (liefst als origineel op CD) dan zorgt zij voor de rest.