tijdVanavond werd er bijna niet geflitst in de Camp... Ze hadden ons niet in de agenda staan, maar gelukkig was er al snel een muur in zaal 5 gebouwd en konden we van start gaan. Dit keer zonder ezel, die stond nog in zaal 1 waar ze bezig waren met theorie examens. Een tafel met 2 stoelen erop voldeed voor deze keer.
Henk, Yvonne, Petra en Annnette hebben zich afgemeld voor vanavond.

Er is goed nieuws van de gemeente, de fotostudio en de andere ruimte zijn goedgekeurd door de gemeente. De andere ruimte wordt dan wel een gezamelijke met een scherm, moeten we alleen voor onze eigen beemer zorgen.

Schaatsvereniging Woudenberg heeft ons gevraagd of we zaterdag de 15e foto's willen maken tijdens een wedstrijd in Utrecht. Dit moet dan 's avonds tussen 20.00 tot 24.00 uur en we zouden er 40 euro voor krijgen. Omdat er weinig tot geen animo voor is, (het is te ver, te laat en te koud) gaat Margreet de beste man af bellen.

Nu is het tijd voor de opdracht Tijd.

Ina komt als eerste op de ‘ezel' met ooen foto van een joggende meneer. De foto is heel mooi meegetrokken, de sluitertijd zou iets korter mogen om de harde beweging uit zijn arm te halen.
Martijna heeft de diabolo van haar kleindochter vastgelegd, ze had de foto eigenlijk niet mee willen nemen omdat hij mislukt leek. Maar eigenlijk is ie dus heel goed!
Jan H. Heeft een salto makend mannetje op de trampoline ook hier mag de sluiter iets korter. Ook heeft hij 2 foto's van auto's, de ene meegetrokken en de ander die als een flits voorbij komt.
Er ontstaat een discussie over het al dan niet helemaal op de foto staan van het onderwerp. Natuurlijk moet je er bij het meetrekken op letten dat de compositie goed is. Het kan heel mooi zijn als het onderwerp er niet helemaal op staat, je moet er dan wel op letten wel deel er wel of niet op staat en hoe. Al met al blijft dit natuurlijk een kwestie van smaak.

· Walter heeft 2 foto's met rijdende scooters uit zijn archief meegenomen. Hij heeft nog een tip, als je weet op wel punt je de foto wil maken kun je vast
op dat punt scherpstellen. Dan zet je de camera of het objectief op manueel, trek je mee met het onderwerp en als je op het punt bent druk je af.

· Jan komt met 2 foto's van dezelfde molen. Heeft de camera op de repeteerstand gezet en een grijs gradatiefilter gebruikt omdat de lucht heel fel was. Zonder dat filter zou die felle lucht de rest van de foto verzieken en met zo'n filter krijg je ook nog eens mooie dramatische wolken. De 2e foto is dezelfde als de eerste maar daar heeft hij lekker mee zitten fotoshoppen.

· Margreet is met haar kleindochter naar hockey gegaan voor een fotoshoot. De opdracht is goed gelukt, maar zelf vind ze hocky niet wat om te fotograferen: "Het is niet mooi hè? Foto's van hockey zijn niet leuk met zo'n bid in de mond..." Nou?.... Hockeydames?..... Is het commentaar van enkele heren.

Ad heeft nog een glossy foto die hij graag met ons wil delen. Het is een advertentie voor Fort Vuren. Hij heeft lekker zitten knippen en plakken, maar dan met de schaar en lijm i.p.v. fotoshop. "Ja daar heb ik geen verstand van hoor."

Na de pauze:

De Hietbrink's hebben hun eerste geboortekaartje ontworpen en daar ook direct de tweede prijs mee gekregen bij een wedstrijd van Prenatal. Tonnie is niet helemaal tevreden met de manier vn afdrukken, maar toch is het een heel leuk kaartje!

Margreet laat nog wat foto's zien die ze maakte voor de cursus ‘Verdieping' van de fotobond. Zij koos als onderwerp Feeërieke verlichting. De foto van kasteel Haarzuilens in zwart-wit afgedrukt op metalic papier voldeed wat mij betreft het beste. Echt schitterend, je verwacht de kraaien van ‘Birds' elk moment...

De hele maand December is er in Amersfoort de Lichtkunst en Multiemediaroute: http://www.uitinamersfoort.nl/agenda.lasso?id=785ebd0e517806db00b507a68b2a4ad8
In Goude is er wat te zien bij kaarslicht: http://www.gouda-online.nl/informatieid-7.html
Een week later doet Vreeswijk ook het licht uit: http://www.taborparochie.nl/advent/kaarslicht.htm
Ina mag eindelijk op de ezel met haar paddestoelen foto's! Een poosje geleden deed ze een workshop hierover en het resultaat mag er zijn.

Klaas heeft de glossy opdracht nog eens over gedaan. Na het zien van alle andere glossy's vond hij zijn biertjes ineens niet meer zo interessant. Na een bezoekje aan Marian en een poosje zweten achter de PC komt hij met een glossy blad: K14 Meesterwerk in fotografie.

Nu volgt er een minicursus Stof op de Sensor door Mark:
Gebruik een Arctic Butterfly en kom niet met je vingers aan de haren!(67,50 bij Foto Konijnenberg) Als je en blaasbalg gebruikt weet je niet waar je het stof heen blaast... Zorg ervoor dat je batterij vol is. Klap de spiegel op, laat de Butterfly een paar seconde draaien om het stof uit zijn haren te verwijderen en om hem statisch te maken. Haal hem een keer heen en weer op de sensor, zonder te duwen. Spiegel terug en klaar!
Prefentief schoonmaken is echt niet nodig en gebruik nooit vocht, wattenstaafjes, luchtspuitbus of een stofzuiger....
Je kunt ook eerst een stof test doen. Zet hem op een zo hoog mogelijk aantal milimeters en het diafragma zo klein mogelijk. Maak een foto van een stuk wit papier of iets anders effens. Op de PC zie je dan vanzelf waar stof zit, je kunt ook nog in fotoshop het contrast vergroten.

Marian heeft een heel leuk softboxje voor haar flitser. Nu alleen nog eracher zien te komen hoe je deze het beste kunt gebruiken bij portretfotografie. Terwijl Dirk-Jan en zij daar druk mee bezig zijn vertrekt de rest naar huis. Het is namelijk inmiddels kwart over tien en dus de hoogste tijd...