lightroomVanavond werd er geflitst in zaal 1 van de Camp. Tja ze zijn druk aan het verbouwen dus het is soms best spannend waar we nu weer terecht komen.De voorzitter komt met de vraag of er iemand gehecht is aan het logo van Flits. Nou eigenlijk niemand, dan de volgende vraag of iemand een leuk idee heeft voor een nieuwe. Als we namelijk de website gaan opfrissen kunnen we met het logo natuurlijk niet achter blijven. Omdat we genoeg creativiteit in huis hebben om er zelf één te maken word een ieder van harte uitgenodigd aan de slag te gaan. Moeten we alleen nog even een datum prikken voor de Logo verkiezing...
Er zijn een aantal afmeldingen voor vanavond, ook zijn er een paar flitsers in ‘bruikleen’ bij onze collega’s van Maarn. Annette, Nanda en Yael brengen ze daar de fijne kneepjes van portretfotografie bij.
Dan word het woord gegeven aan Walter en Dirk-Jan die ons vanavond het een en ander over pixel, raw, j-peg en bits en bytes bij gaan brengen.

Voor de pauze is Walter aan het woord en hij begint meteen met de ééntjes en de nulletjes. Ook komt de term RGB (rood, groen en blauw) aan bod, en waar blijft geel dan? Mega pixsels worden met emmertjes die licht opvangen vergeleken. En Walter heeft een ‘J-peg grootte afdruk test’ gedaan om eens met eigen ogen het verschil tussen de verschillende afdruk formaten te bekijken. Het verschil was nihiel.

Ik ben erg blij met het uittreksel van zijn relaas, want er stond al vrij snel een groot vraagteken op mijn aantekenblad...

Na de pauze komt Dirk-Jan aan het woord. Hij doet een relaas over het bewerken en omzetten van raw in Lightroom. Het programma zoet er super uit en als je er een beetje in bedreven bent werkt het ook super. Met de L gaat het achtergrondlicht trouwens uit. Je kunt Presettings aanbrengen in het programma waarmee je met 1 druk op de knop een hele stapel foto’s dezelfde bewerking kunt geven. Zo’n Preset geef je dan een naam, zo kwam het dat de Preset ‘Klaas’ vanavond werd geboren en toegepast op een schitterende BMW. Ja Lightroom werkt vernuftig, je hoeft er alleen maar 250 euro voor neer te leggen maar dat is dan weer bijna niets vergeleken bij de 1200 euro voor CS3....

Aan het eind van zijn verhaal heeft Klaas toch nog een vraag: Als ik terug kom van vakantie kan ik mijn foto’s dan bij jou inleveren?

De Kerstkaart verkiezing is aan de beurt, er zijn 8 inzendingen. 2 Van Klaas, 2 van Ina, 2 van Tonny en Jan, 1 van Yvonne en 1 van Elly. Het was een pittige verkiezing en even leek het op een gelijkspel maar uiteindelijk won de foto van de ijsberen van Intratuin van Tonny en Jan.

Denkt u allen aan de jaaropdracht?! De uiterste inleverdatum is 21 December annoniem bij Annette thuis. Dat wil dus zeggen dat je de foto in wedstrijdlijst voor haar deur zet, aanbeld en vlug wegrent... Dus. De kortste kant van de foto moet minimaal 20 centimeter meten.

Walter en Dirk-Jan bedankt voor alle informatie en de rest natuurlijk voor een gezellige avond.