Wapen woudenbergCultuurdag Woudenberg
Zoals tijdens een eerdere Flitsavond meegedeeld, zijn wij door Kunst en Cultuur Woudenberg benaderd met het verzoek of onze Fotokring mee wilde doen aan de Cultuurdag op 12 september a.s..


Besloten is mee te doen met de volgende onderdelen:
Expositie van de fotowedstrijd Spreekwoorden en gezegdes, waarbij de bezoekers de spreekwoorden moeten raden. Van de 3 winnaars zal dan een portretfoto worden gemaakt. Organisatie: Marianne, Yvonne Poot, Huguette en Tonnie op de dag zelf.
Het maken van foto’s van mensen op een belangrijke locatie in Woudenberg. Klaas zal dit organiseren. Henk is ook bereid hieraan mee te doen.
Opdracht Wijken in Amersfoort
Er wordt opgemerkt dat de briefing te summier is, er moet te lang worden gezocht voordat de juiste locatie is gevonden. Misschien dat er per wijk een contactpersoon kan worden aangesteld, die bij vragen kan worden gebeld. Dit zal worden gecommuniceerd met de opdrachtgever.

Een zeer handige tip van Walter: voordat je de locatie gaat fotograferen, is het handig als je eerst het straatnaambordje fotografeert, zodat je achteraf weet waar de locatie is gesitueerd.

Ook is het onduidelijk welke foto’s nog moeten worden gemaakt. Voorgesteld wordt te gaan werken met lijstje.nl. Hierop kun je aangeven welke foto je hebt gemaakt en weet een ander wat nog gedaan moet worden.

Surrealisme
Frans Hoogenraad heeft zich dit jaar verdiept in surrealisme en presenteert het resultaat.

Surrealisme is meer dan het waarneembare.
Frans ondervond dat dit lastig was om te fotograferen, maar vond het belangrijk om door middel van fotograferen surrealisme weer te geven in plaats van de afbeelding te bewerken.

Frans heeft getracht een combinatie van realistische elementen op een surrealistische wijze vast te leggen. Zo heeft hij het gemeentehuis Woudenberg gespiegeld in water, terwijl daar geen water is.

Ook heeft hij geprobeerd door middel van lucht surrealistische effecten te krijgen. Bijvoorbeeld door het gebruik van meerdere grijsfilters. Hierdoor ontstond een hele zware blauwe lucht, terwijl de rozen spierwit uitkomen. Een Carel Willink effect.

Heel actueel is de beroemde foto van de man alleen tegen de tanks op het plein van de Hemelse Vrede in China 20 jaar geleden. Frans wil hiermee aantonen dat deze foto surrealistisch overkomt, terwijl het de keiharde realiteit was.

Sicko: Surrealisme staat tevens voor toeval, dromen.
Sicko heeft per toeval een dubbelopname van de Heetvelderweg gemaakt, waardoor je in een foto nog een foto ziet.

Titus: heeft van een vrouw het verzoek gekregen een serie te maken van haar alterego: Shadow warrior. Een prachtige serie.

Hessel: Afbeelding van een pen, balletje en blikje gespiegeld, toch klopt er iets niet.
Knap gedaan. Ook heeft hij een foto van een surrealistisch landschap gemaakt.

Walter: een zeer surrealistische foto, waarbij een monumentaal gebouw spiegelt in het water.

Margreet: IJssculptuur van een hand met in de hand een vrouw. Zeer knap gedaan.

Marjan heeft ook een aantal surrealistische foto’s: appel met rits, een vrachtwagen die uit een gebouw komt en een babygezichtje onder water.

Frits: een foto van een hand met 2 duimen, 2 wijsvingers en 1 middelvinger.

Landschap
Frans Slagter heeft dit jaar gekozen voor de verdieping landschap.

Hij geeft eerst een aantal tips voor het maken van goede landschapsfoto’s
1. Zorg dat je het gebied kent waar je gaat fotograferen. Je weet dan de mooie plekjes en hoe het licht valt.
2. Ga er op uit met juist weer.
3. Gebruik meerdere objectieven.
4. Vooral ’s ochtends / ’s avonds, hierdoor krijg je meer sfeer in de foto.
5. Zorg voor lichtpunt in de foto, dat je door de foto wordt geloodst.
6. Statief.
7. Landschapsfoto’s moeten lekker kijken, opbouw van links naar rechts.
8. Probeer de landschapsfoto van te voren te visualiseren.

Frans heeft de Elfstedentocht per fiets afgelegd en onderweg vele landschapsfoto’s gemaakt. Waaronder typische Hollandse landschapsfoto’s, maar ook een prachtige zwart/wit opname van water ’s ochtends vroeg, de Waddenzee bij avondzon, een werkelijk schitterende foto van een kudde Friese paarden en een sfeervol bos door de mooie lichtval.

Urban Exploring
De verdieping van Frits, Hessel en Petra was Urban Exploring. Frits heeft hiervan de eindpresentatie gemaakt.
Frits en Hessel zijn naar Radio Kootwijk geweest. Ze mochten hier zonder probleem fotograferen. Met name het hoofdgebouw is indrukwekkend, van buiten en van binnen. Doordat sommige ruimtes erg donker waren, hebben ze gebruik gemaakt van HDR. Hierdoor krijgen de opnames een spannend effect.

De verdieping van Hessel was: sfeer scheppen in een foto door middel van licht en kleur toevoegen en/of verminderen en de verdieping van Frits: het maken van foto’s bij (extreem) slecht licht.
Uit de presentatie blijkt dat dit ze zeer zeker is gelukt.

Petra is in een verlaten weeshuis in België geweest en heeft getracht haar verdieping: Capture the beauty of decay tot uiting brengen. Ze toont een sfeervolle foto van een raam met vervallen kanten vitrage, een vervallen gebouw waar de klimop naar binnen groeit en een eenzaam kinderschoentje.

Architectuur
Henk had zich verdiept in architectuur, maar zijn foto’s horen veel meer thuis in het thema Urban Exploring.
Henk is een industriepark in het Roergebied in Duitsland geweest. Hij heeft prachtige foto’s gemaakt van verlaten industriële elementen, grote schakels van een ketting, enorme gebouwen van wel 90 meter hoog. Een toplocatie. Een tip voor de programmacommissie: een SOP hier naar toe.