sportNa de pauze geeft Dirk Jan tekst en uitleg over zijn passie “sportfotografie”.
Zijn presentatie wordt op de site gezet of wordt door hem gemaild.
Hij is van mening dat sportfotografie ook een dosis geluk is. Je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn en dan ook nog net op het goede moment de ontspanknop indrukken.
Belangrijk is verder een (zeer) snelle autofocus (met meer scherpstelpunten).
Als je camera die niet heeft, neem dan het middelste scherpstelpunt. Ook moet je meerdere opnamen achter elkaar maken. (ca.5).
Verder stel je de camera in op AI-servo, (zie de gebruiksaanwijzing).
Als je panning (meetrekken) gebruikt, dan de stabilisatie voor horizontale stabilisatie uitschakelen. Als je niet 2 standen hebt, de stabilisatie uitschakelen.
Gebruik niet te snelle sluitertijden (bijv. 1/100). Dit is ook een beetje afhankelijk van de snelheid van je onderwerp. Gewoon uitproberen.
Verder is het belangrijk dat je het spelletje kent. Dus weet wat je kunt verwachten tijdens een wedstrijd. Kies dan de juiste plek waar je wilt fotograferen.
Wees, als je op een bijzondere plek mag staan, onpartijdig. Gedraag je als onafhankelijke fotograaf. Bij sportwedstrijden nooit flitsen!.
Oefenen
Om sportfotografie te oefenen, kun je het beste eerst met een volleybalwedstrijd beginnen. Veld is compact en de bewegingingen zijn redelijk voorspelbaar. Scherpstellen doe je op de netrand.
Opdracht voor 4 maart
Dirk Jan zal op de site de opdracht formuleren. We rekenen op veel inzendingen. Dus doe sportief mee.
Met een applaus wordt de presentatie afgesloten.