eekhoorn18 Leden melden zich vanavond om mee te doen aan de "foto-estafette". Het programma vermeld geen details, en niemand weet wat er onder die vage titel verstaan wordt. Opdracht was om je camera met een lege geheugenkaart, flitser en objectieven voor een zo groot mogelijk bereik mee te nemen. En wat nu?


De achttien leden worden verdeeld over 5 groepen. Er wordt geprobeerd de groepen zo evenwichtig mogelijk samen te stellen. Ze zijn aan elkaar gewaagd!

Dan wordt uit de doeken gedaan wat er van deze groepen verwacht wordt: er wordt zometeen een kort verhaal voorgelezen. Elke groep krijgt anderhalf uur de tijd om dit verhaal in 3 of 4 foto's (1 per persoon) te illustreren. Dat betekent in anderhalf uur een concept bedenken én uitvoeren in gezamenlijk overleg. Bovendien moet de foto meteen goed zijn qua compositie en belichting. Geen mogelijkheid om na te bewerken. Iedereen moet terug komen met maar 1 foto op de geheugenkaart, dus ook de selectie van het beste beeld moet in die tijd!

Het verhaal is van Toon Tellegen, uit de bundel Misschien wisten zij alles:

Soms keek de eekhoorn in de spiegel naast zijn deur en wist hij niet wat hij denken moest van zichzelf. Dan bekeek hij zijn oren, zijn neus, de rimpels in zijn voorhoofd en zijn kin, maar hij zag altijd hetzelfde en wist nooit wat hij daarvan denken moest.

'Ik wil je iets vragen,' zei hij op een keer tegen zichzelf.
'Vraag maar,' antwoordde hij.
'Wist ik maar wat,' zei hij.
Zo keek hij lange tijd naar zichzelf. Toen zei hij opeens: ‘Misschien moet ik je wel schrijven.'
'Ja!' antwoordde hij opgetogen. Hij draaide zich om, ging aan zijn tafel zitten, schreef een brief aan zichzelf en gaf hem aan de wind mee.

De wind voerde de brief over het bos, over de zee, over de woestijn, over de zee terug naar het bos en bezorgde hem bij eekhoorn.

De eekhoorn nam de brief aan, opende hem en las:

Beste Eekhoorn,
Ik weet niet hoe het met mij gaat.
Jij?

De eekhoorn keek naar de brief en ging toen voor het raam zitten. Het was een prachtige dag. De zon stond hoog aan de hemel en scheen op alle bomen, alle bladeren, alle takken. Er waren een paar kleine, sierlijke, witte wolkjes en de wind was achter het bos gaan liggen. De eekhoorn snoof de zomergeuren van het bos diep in zich op en zwaaide naar de zwaan in de lucht en naar de rups die zich traag langs een tak van de beuk naar beneden liet zakken.

Na lange tijd zo gezeten te hebben schreef hij een nieuwe brief aan zichzelf. De wind stak weer op en nam de brief mee, voerde hem weer over het bos, over de zee, over de woestijn, over de zee terug naar het bos en bezorgde hem tegen zonsondergang bij eekhoorn. Ongeduldig maakte hij de brief open en las:

Beste Eekhoorn,
Ik weet het ook niet. Maar als je straks naar buiten gaat en op het puntje van de dikke tak gaat zitten zal ik je iets zeggen.
Ik.

De eekhoorn vouwde de brief zorgvuldig op en legde hem in de onderste la van zijn kast. Boven de kast hing de spiegel, maar het was inmiddels te donker geworden om nog iets in de spiegel te herkennen. eekhoorn ging naar buiten om op het puntje van de dikke tak te horen wat hij te zeggen had. Zijn hart bonsde. 'St,' zei hij.

############

Iedere groep mag een knuffelbeest als hoofdfiguur kiezen uit een aantal, door de programmacommissie meegenomen, knuffels. Dan trekken ze erop uit. Naar buiten voor bomen en zand, binnen in De Camp waar gelukkig een spiegel te vinden is.

De programmacommissie (Suzan, Tonnie en Marianne) blijft eenzaam achter in De Camp. Tijd voor een kop koffie en een goed gesprek en dan de laptop opstarten om de resultaten in het laatste half uur op de beamer te tonen.

De eerste groep komt al om 21:00u terug. Dat is snel, precies een uur! De rest volgt in de loop van het volgende half uur.

Luisteren is overigens een vak waar fotografen niet zo goed in zijn. Vooral Klaas luistert creatief. Hoewel de opdracht 1 foto is heeft hij er 4 op zijn geheugenkaart staan! Als hij erop gewezen wordt dat dit niet de opdracht was zegt hij:
"Zonde om die mooie foto's weg te gooien!"

Opvallend was wel dat de meeste groepjes dezelfde elementen uit het verhaal pikten om te fotograferen: De spiegel, de brief en de boomtak voerden de hoofdtoon.

De resultaten mogen gezien worden en zijn te vinden in de Galerij / Opdrachten / Estafette