magritteIn een volle zaal opent Marianne als nieuwe voorzitter van onze club de bijeenkomst en heet ieder van harte welkom. Ze is blij, maar niet verrast dat de zaal zo goed gevuld is. In het bijzonder heet zij natuurlijk de mensen uit Maarn welkom. Daarna introduceert zij Huub Smits, aan wie zij gelijk het woord geeft om ons wijzer te maken over surrealistische fotografie (vaak op basis van het werk van René Magritte, een Belgisch surrealistisch kunstschilder).

Hij laat meerdere werken zien en geeft aan hoe de makers (mogelijk) te werk zijn gegaan. Uitgegaan wordt van één basisfoto, met steeds een andere projectie. Uitgangspunt is vaak een kunstwerk van Magritte. Het is eigenlijk fotowerk om kunst uit te beelden.

In de huidige tijd kun je dat bereiken met “kunstgrepen” met Photoshop. Veel getoonde werken zijn echter zonder dat hulpmiddel tot stand gekomen.

Huub heeft o.a. werk laten zien van:
Eddy Posthuma de Boer: Zelfportretten gemaakt in eigen studio. Hij heeft hier een boek van uitgegeven “Autoritratti” . Werken o.a. Bolhoed en Licht van Vermeer.
Teun Hocks: “Gespletenheid”. (Techniek van omkering) Regen van Mensen aan paraplu’s.
Verder van Duane Michals en Sjors Maas

Ieder (of groepjes) wordt gevraagd een idee op papier uit te werken om te fotograferen. Hieruit komen al enkele ideeën naar voren.
Frans wil zijn kinderen laten spelen met echte vrachtwagens (spelen met schalen)
Klaas heeft een idee om een glasplaat mee naar zee te nemen en daarop mensen op schaatsen te zetten, met daarachter zwemmende en surfende mensen.
Marianne en Sicko denken een koffiekan te kunnen fotograferen, die vanuit een tv koffie in een kopje giet.

De avond wordt afgesloten met een dankwoord aan Huub voor zijn interessante presentatie.

Ieder die hiermee bezig gaat succes toegewenst.

Voor de goede orde melden we nog even dat de clubwedstrijd in juni als onderwerp heeft “Schaduw”. Zie ook onze site. Hieraan doen we natuurlijk allemaal mee. Dus je hebt nog een poosje tijd om er iets bijzonders van te maken. Die avond jureren we met z’n allen weer de ingezonden foto’s. Dit is tevens de laatste clubavond, dus die wordt feestelijk afgesloten.
Tot een volgende keer.

Leden die naar de cursus van Wim de Lange gaan (Photoshop Elements) succes toegewenst.