Bouwlamp-op-Statief-3Vanavond een echte doeavond. Jan en Tonnie laten zien hoe je met beperkte middelen toch mooie (studio)portretten kunt maken.

Een aantal Flitsleden zijn al vroeg aanwezig om de zaal in de Camp om te bouwen tot studio. Alle tafels worden versleept en tegen de muur opgestapeld. Stoelen er bovenop, we hebben ruimte nodig. Zelfs de gordijnen worden verwijderd zodat we het zwarte achtergronddoek op kunnen hangen. Als we klaar zijn hebben we in twee hoeken van de zaal een ministudio gemaakt. Één met een zwarte en één met een witte achtergrond.

Tonnie legt voor we beginnen uit wat ze heeft gebruikt voor deze studio’s:

• Zwart kaasdoek, gekocht op de markt. Probeer zo breed mogelijke stof te kopen, maar met een naad in het midden kan het ook. Neem de lengte ruim zodat de stof niet alleen als achtergrond, maar ook als ondergrond kan dienen.
• Gordijnhaken om de achtergrond op te hangen. Een roe kan uiteraard ook.
• Een wit laken kan ook heel goed dienen als achtergrond
• Bouwlampen op een statief zijn een goedkoop alternatief voor een dure studiolampenset.
• Een diffuser gemaakt van architectenpapier in een lichtmetalen frame en geplaatst op een houten zelfbouwstatief zorgt voor zachter licht van de bouwlampen
• Een diaprojectiescherm doet uitstekend dienst als reflectiescherm. Maar ook de prettig geprijsde kleine opvouwbare reflectieschermen kunnen worden gebruikt.
• Een leuk krukje (bv. van Ikea) om het model op te laten zitten
• Enkele attributen zoals een sjaal of een waaier om het model mee te laten ‘spelen’.

Veel ruimte is hiervoor niet nodig. Een wat ruimere huiskamer of slaapkamer kan zo omgebouwd worden tot studio.

Veel Flitsers hebben hun camera meegebracht om in de zelfbouwstudio aan de slag te gaan. Enkele, soms erg fotogenieke, leden offeren zich op om model te zijn. Het draait uit op een dolle verkleedpartij en er wordt, behalve hard gewerkt, veel gelachen.

Het laatste half uur van de avond bekijken we de eerste resultaten. Dan blijkt dat de belichting niet eenvoudig is. Vooral in de ‘zwarte studio’ zien we veel overbelichte foto’s. De ‘witte studio’ laat precies het tegenovergestelde zien. Vaak iets onderbelicht, ondanks het gebruik van de bouwlampen. Veel oefenen is ook hier het devies. De laatste foto’s zijn stukken beter dan de eerste.
Nog een tip: gebruik bij meer modellen op een foto een klein diafragma om iedereen scherp af te beelden.