googlesketchupKlaas begint met een belangrijk aandachtspunt. We zetten ons beamerscherm vaak te dicht bij het scherm van De Camp, dat op de muur bevestigd is. Vooral bij het opruimen van ons scherm bestaat het gevaar dat de stang waaraan het scherm bevestigd wordt, terugschiet tegen het andere scherm en dat kan grote schade geven. Klaas heeft dit een keer meegemaakt. Dat is gelukkig goed afgelopen maar het kan anders. Het beamerscherm moet minstens een halve meter voor de muur geplaatst warden, dan is er voldoende ruimte.

Marianne informeert wie er meegaat naar het fotofestival in Naarden. Er is weinig animo. Karin en Marianne gaan in ieder geval. Er is ook een speciale dag bij foto konijnenberg, zaterdag 4 juni. Diverse workshops worden aangeboden. Wie belangstelling heeft, kan contact opnemen met Marianne.

Dan krijgt Frans het woord. Een vervolg op de avond van twee weken geleden met als onderwerp: hoe plaats ik een gebouw in 3D op Google maps?
Eerst een korte herhaling. Frans laat zien wat mogelijk is via google earth. Vanuit de ruimte wordt de aarde benaderd , zichtbaar tot in detail. Als voorbeeld gaan we vanuit het heelal naar De Dam in Amsterdam. De gebouwen rond de Dam worden fotorealistisch weergegeven. Als we naar het Rijksmuseum gaan, kunnen we zelfs naar binnen om de Nachtwacht te zien. De koppelpoort in Amersfoort wordt in 3D weergegeven. De opdracht van twee weken geleden was om foto’s te maken van het koetshuis in Scherpenzeel en van Huize Scherpenzeel. Enkele flitsers zijn een avond op stap gegaan om foto’s te maken van deze gebouwen. We hebben er omheen gelopen en het gebouw van meerdere kanten gefotografeerd, zo realistisch mogelijk, liefst zonder bomen. En nu?????

We wachten met spanning op wat Frans ons daarover te vertellen heeft. Hij heeft het goed voorbereid. Er is een speciaal programma voor nodig : ‘ Google sketch up’. Dit is gratis te downloaden. Het is een soort tekenprogramma. Eerst wordt Huize Scherpenzeel als een soort blokkendoos op de kaart gezet, een gemodelleerde blokkendoos, zo eenvoudig mogelijk.
Daarna wordt een foto geïmporteerd van de voorkant van het gebouw en op de voorkant van de blokkendoos geplakt. Dit is een oneerbiedige benaming maar ik weet het niet anders te omschrijven. Vol verbazing volgen we de handelingen van Frans en het lukt hem om er iets moois van te maken. Alles wat hij doet, kunnen we volgen op het beamerscherm.
Hij moedigt ons aan om op een regenachtige dag ditzelfde ook eens te proberen. Er is een instructievideo bij het programma. Het is veel werk maar het resultaat mag er zijn en als het helemaal naar je zin is en ook nog enigszins kloppend met de werkelijkheid mag het aangemeld worden bij Google Maps, waarna het wordt beoordeeld en als het wordt goedbevonden, geplaatst op Google maps, zichtbaar voor iedereen. Frans, bedankt voor je uitleg.

Klaas geeft een voorbeeld van het praktische gebruik van Google maps. Hij moest iets afleveren ergens in Amsterdam en dankzij Google maps kon hij van tevoren zien waar de auto geparkeerd kon worden.

Na de pauze foto’s kijken op de beamer die gemaakt zijn bij de Beekse Bergen. Foto’s van Yvonne, Ina, Dick en Leny, Henk en Frans. Hopelijk vergeet ik niemand. Tineke toont natuurfoto’s en als laatste kijken we naar de video die jaren geleden gemaakt is door Flitsleden, in opdracht van de gemeente Woudenberg. Applaus volgt. Allemaal bedankt voor de inzet om er een mooie Flitsavond van te maken.