Aanwezig 19 Flitsers.

4_5mei

Rondvraag
Lenie was bij de Bondsbijeenkomst waarin de foto’s werden besproken van de door de fotoclubs ingediende foto’s (beste 10 van de club). Ze vraagt waarom Flits hieraan niet meegedaan heeft. Marianne en Margreet geven aan de zij al geruime tijd proberen om leden te stimuleren om mee te doen aan wedstrijden van de bond. Zo langzamerhand doen hieraan steeds meer Flitsers mee en vinden we het fijn om ons werk ook buiten de club aan anderen te laten zien. De programmacommissie zal worden gevraagd om te kijken hoe we kunnen komen tot een inzending van de 10 beste foto’s van Flits.
Lenie was het overigens wel opgevallen dat de beoordelaar van de bond niet erg positief was in zijn oordeel, na de pauze is ze daarom ook weggegaan.

PROGRAMMACOMMISSIE
Mentorschap: Zodra er betaald moet worden zal Henk dit via mail bekend maken.
SOP 19 mei 2011: Fotograferen van het Koetshuis en Huis Scherpenzeel t.b.v. Google 3d-bildingmaker.

Verslag Campavond
Vanavond staat de bevrijding op het programma. Niet veel Flitsers hadden hiervoor blijkbaar de inspiratie. Slechts 3 leden hadden inzendingen. Gelukkig had Lenie 3 foto’s bij zich, zodat het toch nog wat leek.

Frans hield eerst een inleiding, waarbij hij foto’s liet zien van mogelijke onderwerpen voor het thema bevrijding.
Bevrijding wil niet alleen zeggen dat het iets met de Bevrijdingsdag te maken moet hebben. Hij laat een foto zien van de treinkaping, waar mensen opgelucht op de spoorlijn lopen nadat ze uit de trein waren bevrijd. Dick merkt hierbij op dat hij daar heel nauw bij betrokken is geweest (oud politieman) en er best een spannende tijd heeft gehad, waarbij de kogels over zijn hoofd floten.
Ook de geboorte van een kind kan als bevrijding voor de moeder worden gezien.
De tank in de straten in Veenendaal was wel een klassiek voorbeeld van de bevrijding.

Daarna worden de ingezonden foto’s op de tafel gelegd en het bekende rondje om de tafel kan beginnen.
Direct komt er een discussie op gang of de foto’s wel met bevrijding te maken hebben. Eigenlijk heeft het allemaal betrekking op de herdenking van gevallenen in de oorlog.

Lenie heeft een serie van 3 foto’s die mooi bij elkaar aansluiten. Ze zijn in Rhenen gemaakt op het herdenkingsveld. Eén foto is een hele rij met oorlogsgraven waarop ook een meisje bij een graf zit (toeval), de tweede is één grafsteen met tulpen en de laatste weer een detail daarvan. Over de eerste foto is wat discussie over de uitsnede, de één vindt de bomen met lichtinval op de achtergrond er bij horen, terwijl de anderen dit liever krapper ingekaderd hadden willen zien. Zo zie je maar, smaken verschillen.

Dick heeft ook een grafmonument op de kiek gezet, wat hij toevallig tegenkwam tijdens een fietstochtje in Doorn. Het ging om een monument voor een RAF piloot. Het blijkt dat bij dat graf altijd nog verse bloemen worden gezet. Hij heeft twee foto’s over elkaar heen geplaatst (zwart/wit en kleur) het monument springt er echt uit. De meerwaarde van de in de bovenhoek geplaatste vlag wordt niet door iedereen gezien.

Tonnie heeft met Yvonne v.d. Brandhof bij het monument in Scherpenzeel foto’s gemaakt. Uiteindelijk heeft ze de foto gekozen waarbij een witte duif (symbool van vrijheid en vrede) vanuit een krans die bij het monument stond de vrijheid kiest en vrij weg kan vliegen. Ieder dacht dat de duif erin geshopt was, dit bleek niet het geval. Tonnie en Jan hebben zelf witte duiven en Yvonne had die achter de krans losgelaten, terwijl Tonnie dit fotografeerde. Alleen de hand van Yvonne was er uitgehaald.
Wel zou een meerderheid van de aanwezigen de foto krapper ingekaderd hebben om zo meer de nadruk op de wegvliegende duif te leggen.

Ondanks de discussie over de vraag of wel aan de voorwaarden was voldaan waren we het wel met elkaar eens dat de ingezonden foto's van goede kwaliteit waren. Jammer dat er zo weinig inzendingen waren.

Google 3D-buildingmaker
Frans laat via een internetverbinding in Google zien hoe mensen sommige gebouwen via plak- en knipwerk van zelfgemaakte foto’s een gebouw kunnen optuigen. Die kun je bij Google aanmelden en dan beoordelen zij of die geplaatst kan worden.
Frans laat een filmpje zien hoe dit werkt.
Het is de bedoeling dat wij dit ook gaan doen. Voorgesteld wordt om 19 mei in Scherpenzeel foto’s te gaan maken en die een volgende clubavond samen te plaatsen.

Kunstvaarroute Amersfoort
Omdat er ruim voldoende tijd over was, laat Marianne op de beamer de door haar gemaakte foto’s van de kunstwerken van de ”Kunstvaarroute” in Amersfoort zien.
Een mooie presentatie, waarbij ze soms heel moeilijk te fotograferen kunst schitterend in beeld heeft gebracht.

Zo kwam er een einde aan toch weer een erg interessante “Flitsavond”.