ministudioTabletop avond. Een hoge ledenopkomst.
Vanavond gaan we in ‘de verdieping’ met tabletopfotografie.
Allereerst spreek ik mijn waardering uit voor Karin. Zij heeft op een uitstekende manier deze avond voorbereid. Ze begint met uitleg te geven wat tabletop fotografie inhoudt. Het gaat om het fotograferen van kleine onderwerpen in een ministudio. Daarbij is het regelen van de juiste belichting uiterst belangrijk.
De basistechnieken en verschillende tips en trucs komen aan bod tijdens de beamer presentatie.

Je kunt in de winkel een dure ministudio kopen maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met eenvoudige middelen. Veel materiaal is te koop maar er zijn alternatieven. Bv. een ikea speelgoedbak, spotjes voor weinig geld, stoffen doosjes om het licht te verzachten enz.
Belangrijke punten zijn o.a. : achtergrond zonder vouw, belichting zonder schaduw en de kleurtemperatuur van de lampjes moet hetzelfde zijn.
Karin heeft verrassende elementen in de presentatie, bv. Lichtjes in de achtergrond. Waar komen die vandaan???
De presentatie komt voor de leden op de website zodat alles nagelezen kan worden.

In de pauze is Klaas druk met fotograferen voor de krant. Elly toont een geweldig boek over haar reis naar Zuid- Afrika.

Velen gaan na de pauze zelf experimenteren. Karin heeft enkele ministudio’s opgezet en anderen werken met meegenomen materiaal. Peter fotografeert een locomotiefje, Yvonne heeft vlinders meegenomen en Marijke tovert druiven tevoorschijn. Allemaal oefeningen in over- en onderbelichting. Bij witte achtergrond overbelichten en bij zwarte achtergrond onderbelichten. In de praktijk blijkt het moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Door de knieën, sluitertijd aanpassen, nee, toch het diafragma.
Al met al een geweldige avond.
Karin bedankt.

We zijn er nog niet. Op de ezel worden nieuwe haiku’s getoond. Marijke heeft 6 nieuwe afbeeldingen met haiku. Karin toont er 2 en Martijna 1. Soms begint opnieuw de discussie. Is het gedicht wel of niet passend bij de haiku. Belangrijk is dat er foto’s worden getoond waar mensen moeite voor hebben gedaan. Alleen dat al verdient respect. Daarnaast mag over de inhoud gediscussieerd worden maar niet op de wel/niet manier maar inhoudelijk. Elke getoonde foto mag daarna op de website. We krijgen inmiddels een mooie galerie.