63CCC87C61E8-134Vanavond een feestelijke avond. De uitslag wordt bekendgemaakt van de jaarlijkse kalenderwedstrijd. Dit jaar is het thema’ Ruimte’.
Marianne begroet ons met daarnaast een speciale groet voor Erwin Lam, onze gewaardeerde huisfotograaf. Ze legt de spelregels nog een keer uit voor de ledenjurering. Puntenverdeling 5-3-1. Ieder lid krijgt een formulier om drie foto’s te waarderen. De foto’s staan opgesteld langs de wanden. Het zijn er 25. In de pauze telt Erwin de punten met hulp van twee leden die geen foto hebben ingeleverd.
Na een korte telpauze neemt Erwin het woord. Hij stelt zich voor. Samen met zijn vrouw Marja, ook afgestudeerd fotografe, beoordelen ze de inzendingen. De foto wordt beoordeeld naar techniek, creativiteit en presentatie. Dit doen zij samen al 10 jaar.
Het nivo ligt dit jaar heel dicht bij elkaar.

De eerste foto [van Margreet]wordt gepresenteerd op ons verlichte bord. Ruimte blijkt een ruim thema. Deze foto toont een roep in de ruimte, enkele woorden op een grafsteen. Mooie belichting, goeie foto.

Ad heeft een landschap ingeleverd. Het thema ruimte is duidelijk aanwezig maar er is teveel ruis zichtbaar.

De foto van Tineke toont een reiger in de vlucht. Te weinig wauw effekt maar degelijke fotografie.

Matthijs heeft van twee foto’s één gemaakt en dat wordt opgemerkt door Erwin. Photoshoppen is prima maar het moet belichtingstechnisch kloppen.

Ank ging naar de zee. Een ruim zeezicht wordt gewaardeerd. Goed tegenlicht, de verhoudingen kloppen maar waarom niet gewacht tot de boot weg was?

Marianne benadrukt dat haar foto één foto is. Bijna niet te geloven maar toch….
Een prentenboek en schelpenzand vormen het decor.

Martijna heeft haar dansjurk tevoorschijn gehaald. 40 meter kant heeft ze gefotografeerd . Veel waardering, sterke foto, iedereen is het daar over eens.

Karin heeft kunstig getoverd met sterren en ruimte. Het detail in het passe partout wordt opgemerkt. Teveel onscherpte in de achtergrond, daardoor wordt het beeld druk.

Afke was in Indonesië. Ze had slechts een kort moment om een halo effekt te fotograferen. Dat is goed gelukt maar er is teveel overbelichting.

Bij Marijke is de ruimte duidelijk, de horizon is goed maar de hond is zwaar onderbelicht. Volgens Marijke gaf doordrukken een verrassende uitwerking.

Henk geeft ruimte aan het water. Een sfeervolle foto, goeie struktuur in het water, een sterke journalistieke foto.

Frans zocht een kunstobject met spiegelvloer. De ogen van de persoon zijn scherp maar de vlakverdeling laat iets te wensen over. Een geslaagde foto.

Laura heeft geprobeerd in een trapgat een man te fotograferen waar alle aandacht voor bedoeld was maar dat is niet gelukt. Jammer want de opzet was goed.

Dick toont goed macro werk. Veel scherpte is zichtbaar, en het spel is mooi. Maar volgens Erwin moeilijk te plaatsen in het thema ruimte.

De foto van Evelien, als laatste voor de pauze. De eerste wauw foto maar bij nader inzien werden grote blokken ruis zichtbaar. Een geweldige foto maar de bewerking is niet goed gegaan.

Het wordt spannend in de zaal. Nog 9 foto’s wachten op een waardering. We gaan eerst pauzeren. Erwin kondigt aan dat hij blij is met de winnaar van de avond. Hij weet inmiddels van wie de winnende foto is .

De landschapsfoto van Willy toont degelijke fotografie. Het is een goed landschap. De kleur van het passe partout is gekozen bij de mais op de foto.

Tonnie heeft een afbeelding met een soort Esscher effekt. Er zit structuur in de afdruk. Het is een boeiend beeld met diagonale lijnen waar je langer naar kunt kijken.

Yvonne Poot geeft een vogel de ruimte in een hoge boom. Mooie fotografie maar het had iets scherper gekund.

Nu volgen nog 6 foto’s die elk in de prijzen zijn gevallen.

Jan krijgt voor presentatie een 8. Het is een spannend beeld met goeie vlakverdeling. Een derde prijs van de leden.

Yvonne v.d. B. heeft een sterke foto met veel elementen. Met een klein beetje ruimte voor nog een tatoeage. Ze krijgt een gedeelde derde prijs van Erwin.

De foto van Hessel heeft heel weinig elementen. Twee vuisten geklemd om enkele tralies. Ook een sterke foto met een gedeelde derde plaats.

Leny krijgt de eerste prijs van de leden. De scherpte is prima. Een mooi ruimtelijk beeld.

Nog twee foto’s op het bord.
Spanning om de eerste of tweede prijs.

Frits heeft een station gefotografeerd, uitstekende belichting en prima in balans, een aansprekende symmetrie. Hij krijgt de tweede prijs van zowel de leden als van de vakjury.

En dan als laatste… van wie is de foto met dat ruimtelijke glas????
‘van mij’ klinkt het bescheiden van achteruit de zaal. Klaas straalt. Zijn winnende foto is de verrassing van de avond. De foto toont rust en eenvoud.
En de winnaar is….Klaas…..
Klaas krijgt de bokaal en wordt met bloemen, bokaal en winnende foto op de foto gezet door Karin. Ook Leny ontvangt bloemen voor haar eerste prijs van de leden. Marianne bedankt Erwin met een kleine attentie.
Wij gaan ter afsluiting van deze avond naar de bar voor een hapje en een drankje. Allen hartelijk bedankt voor de inzet om er een mooie avond van te maken.