aardbeisplashDit is een gezamenlijke avond met de fotokring Maarn.

Margreet heet iedereen welkom en is blij met de grote opkomst uit Maarn.
Klaas meldt nog dat Flits voor Koninginnedag in Woudenberg foto’s moet aanleveren aan de BDU. Normaal doet Betting dit op 30 april, maar die is verhinderd. Koninginnedag wordt dit jaar op vrijdag en zaterdag voor 30 april gevierd. Er zijn dan veel activiteiten. Klaas zal nog een mail sturen om vrijwilligers te vinden voor deze job.

Margreet meldt ook dat er in Maarn een expositie is in de 3 Marken van fotokring Heuvelrug. Deze is vrij toegankelijk en heeft als thema: ”weersverschijnselen”. De expositie is van 25 maart tot 5 mei 2013.

Ze stelt daarna Peter van Veen voor die ons vanavond informeert over strobist-fotografie. Peter heeft een eigen bedrijfje, te weten Moorfotografie. Zijn werk bestaat hoofdzakelijk uit het geven van workshops op het gebied van tabletop strobist en de verkoop van aanverwante artikelen. Zijn doel is om mensen te leren fotograferen. Hij is nu (samen met zijn vrouw) bezig met een 52 weken project.

Strobist-fotografie doe je met flitsers die los van de camera staan(dus draadloos). Hiervoor heb je een trigger nodig (Cactus setje). Hij probeert altijd zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Maak een snooth van een pringlebus. Koop goedkope strobist flitsers via Marktplaats.

Hij laat enkele voorbeelden zien, waarbij hij druppels (melk) heeft gefotografeerd. Door gekleurde flitsers en gekleurde achtergronden en ondergronden te gebruiken krijgt hij heel bijzondere effecten. Buiten heeft hij een paardenbloem gefotografeerd. Ook gebruikt hij een doos met daarop een glasplaat. Door er een flitser in te leggen krijg je weer andere effecten. Zij motto is ‘vooral doen’. Ga gewoon aan de slag en probeer dingen uit. Je ontdekt dan steeds vaker mogelijkheden om (kleur en belichting)effecten te krijgen.

Hij toont mooie foto’s. De meeste zijn gewoon aan de keukentafel gemaakt. Hij laat ook de opstellingen zien die hij daarbij toepast. Als je met vloeistoffen werkt, denk er dan om dat je er een folie onder legt, zodat eventuele druppels niet op de tafel komen, dan krijg je ruzie met je (v)echtgenoot. Ook laat hij een set dobbelstenen zien die hij heeft gefotografeerd in de lucht. Ook heeft hij veel met licht en kleuren gespeeld bij het kieken van glazen. Ook het kandijklontje ziet er mooi uit.

Na de pauze laat hij nog een serie foto’s zien. Daarna laat hij zien hoe je druppels fotografeert. Hij maakt een opstelling en sluit de camera aan op de beamer, zodat ieder kan zien wat het resultaat is. Ook mogen de aanwezigen proberen om op het juiste moment de ontspanknop in te drukken. Sommigen gaat het goed af, anderen doen er iets langer over. Gewoon een kwestie van timen. Zorg vooral dat je de lens op manueel zet, zodat je de camera (op statief) één keer scherp hoeft te stellen (houd een pen o.i.d. in het midden van de vloeistof), zodat je daarop kunt scherpstellen. Sluitertijd moet ca. 1/160 zijn. Diafragma is afhankelijk van de belichting, maar zal F8 of kleiner (hoger getal) zijn.

Peter wordt bedankt voor zijn lezing. Hij krijgt een welverdiend applaus.
Het was een leerzame avond, die uitnodigt om dit ook zelf thuis eens uit te proberen.