zwartMarianne de voorzitster van Fotokring Flits begint de avond met een welkomstwoord aan Robert Zwart die een lezing gaat geven. Tevens heet ze de leden van Fotokring Heuvelrug welkom. Ruud wordt voorgesteld als nieuw lid en na de mededeling dat het iets beter gaat met Afke en Jan geeft ze, nadat nog even wordt vermeld dat de organisator van deze avond Corine hoog heeft ingezet met het werk van Robert maar, aldus Corine “ ook al rijd ik geen Ferrari, kijk ik er graag naar”, het woord aan Robert.

Robert Zwart begint te benoemen dat enkele leden van beide fotoclubs reeds eerder les van hem hebben gehad en dat hij start met het laten zien van zijn eerste foto’s, zowel vanaf zijn geboorte in 1963 als zijn werk als fotograaf. Hij begon met interesse te hebben voor de camera van zijn vader, een Praktinacamera en schafte zelf een Kodak Instamatic aan.

Fotograferen is kunst…….zo legt Robert uit en zijn voorbeeld is Gregory Crewdson. Het gaat om meerdere lichtbronnen (soms onverklaarbare) in de foto. Robert werkt veel met ‘lagen’.

Uitgangspunten zoals aangegeven, “de locatie, een beeld van voor 1900, hout en licht”, aldus Robert na gestelde vragen van de hobbyfotografen, is meer concreet dan een visie.
Het verhaal in de foto is belangrijker dan de details van de camera zelf. Al de getoonde foto’s geven de look van een schilderij, een project van soms wel een jaar met uiteindelijk als resultaat 1 foto.

Na de getoonde foto’s krijgen de Flitsers the making of voorgeschoteld en het blijft boeiend! 

Wat opvalt is het aan de vloer vastgeplakt tape van het statief. Dit vanwege de serie die nodig is om in lagen te werken, er mag niets als basis veranderen, eigenlijk wordt alleen de instelling van het licht iedere keer ingesteld. Als basis dus de locatie ( na veel zoeken), daarna model 1, model 2 en meer, ieder apart. Later……… wordt er aardig aan bewerking gedaan, digitaal dus, het uitzicht door een raam, geen vloerbedekking maar hout op de vloer.

Een visagist en iemand die het haar doet en een mannetje voor de lichtbronnen, een heel team wat de foto maakt, alles en iedereen werkt aan het model en de omgeving. Heel belangrijk is de blik en de pose van het model. Die ene foto moet de kijker interesseren en doen nadenken en uiteindelijk laten fantaseren.

Robert heeft Flits stil gekregen en hij geeft aan eens te kijken op https://vimeo.com/39210374

Frits en Kees stelden de vragen met veel inzicht en interesse en beide fotoclubs hebben een heerlijke avond beleefd. Klaas heeft 2 minuten zijn eigen project gerealiseerd waarbij de kijker zich afvraagt waarom de bezoekers van de lezing met hun rug naar de tentoongestelde foto zaten. 2 minuten…maar dat brengt dan ook geen brood op de plank. Alhoewel?