Aanwezig 30 Flitsers

landschapJerry opent de avond. 30 Flitsers zitten vol verwachting in de zaal. Op de website staat aangekondigd: ‘Jerry geeft zijn geheimen prijs over landschapsfotografie en het gebruik van filters. Hij maakt natuurfoto’s waar iedereen jaloers op is’.

Is landschapsfotografie altijd een natuurfoto?
De definitie van landschapsfotografie is als volgt: Landschapsfotografie houdt zich bezig met het weergeven van landschap, waarbij eigenschappen en kenmerken van dat landschap worden gebruikt.

Waarom de interesse voor landschapsfotografie?
Via 'bedrijfsuitjes’ van vroegere werkgever, het Korps Mariniers, was hij altijd in de mooiste landschappen.

Waar??
Leersumse veld. Alle 365 dagen is daar iets nieuws te ontdekken. Tip: ga vaak naar dezelfde locatie en zoek nieuwe composities.

Hoe?
Zoek voorbeeldfotografen. Zorg voor het juiste recept. De ingredienten daarvoor zijn: inzicht, overzicht en talent. Essentieel daarbij is: Je moet leergierig, nieuwsgierig, moedig en geduldig zijn, tijd nemen voor vooronderzoek zoals timemanagement, planning en wachten op het juiste licht. Daarbij zijn app’s belangrijk, het allerbelangrijkste is de wekker.

Wat heb je nodig?
Een camera, de juiste lens [zowel groothoek als tele], een statief, draadontspanner, een hoekzoeker, bescherming tegen klimaataanvallen, [Warme jas en broek, maar ook een regenhoes voor de camera] bescherming tegen muggenaanvallen en bescherming tegen honger en dorst. De meest praktische dingen zijn belangrijk als je op pad gaat zoals een opgeladen batterij en genoeg ruimte op je geheugenkaartje. Er is maar een minimaal verschil tussen een mooie foto en een superfoto en dat wordt bepaald door mooi licht of supermooi licht.

Compositieregels zijn belangrijk maar zijn geen wet, belangrijk is ook diafragmainstelling, handmatig scherpstellen en kennis van de hyperfocale afstand.

Wat is hyperfocale afstand????
Dit is de ideale afstand waarop het objectief kan worden ingesteld bij een bepaald diafragma met als resultaat de grootst mogelijke scherptediepte tot oneindig. Dit heeft alles te maken met afstelling van brandpunt en diafragma. Als je maximale scherptediepte in je opname wilt, dan moet je scherpstellen op de hyperfocale afstand en dan zal je opname scherp zijn vanaf de helft van de hyperfocale afstand tot oneindig. Voor bijna elke type camera is er een tabel te vinden op internet: James Tyson Photography.

De standaardinstelling van de camera van Jerry: iso zo laag mogelijk, diafragma voorkeuze tussen 11 en 16, raw formaat, altijd belichtingswaarschuwing aan, live view, handmatig scherpstellen en vaak gebruik van een belichtingstrapje. Gebruik van het histogram, belangrijk daarbij is te weten dat het histogram, zoals je het ziet, informatie geeft over de JPEG opname zoals je camera hem laat zien. Je kunt rustig 10% overbelichten, voor onderbelichting geldt dit niet.

Welke filters?

Een UV filter is overbodig, gebruik voor de bescherming van je lens een zonnekap. Een polarisatiefilter, vb. in het bos na een regenbui, een grijsfilter maakt het mogelijk om te fotograferen met lange sluitertijden, zoals de big stopper en dan is er ook nog een grijsverloopfilter. De laatstgenoemde helpt bij het overbruggen van twee belichtingssituaties in één beeld die normaliter niet te verenigen zouden zijn.

Als laatste: …zorg dat je er bent…. Dit is het grootste geheim en verder… blijf rustig, ook als de omstandigheden snel veranderen… Probeer je te concentreren op éen foto…, maak meerdere foto’s met verschillende instellingen…, experimenteer met compositie en uitsnede…. Tot zover de geheimen van Jerry rondom landschapsfotografie.

Na de pauze , tussen de lezing door, is er tijd voor 3 fotografen om hun werk te tonen:

Puck toont 2 foto’s op grootformaat, 1x een opname uit de Oostvaardersplassen en een bijna surrealistische opname van het Lightfestival in de universiteitstuin in Utrecht.

Henk is naar Amersfoort gegaan voor nachtfotografie als vervolg op de SOP naar Rotterdam. Instelling diafragma voorkeuze en met gebruik van de zelfontspanner. Oefening baart kunst, dat is duidelijk te zien.

Hessel stelt ons voor raadselen. Wat zien we? Het blijkt een detail van een zwam te zijn. Zijn 2e foto kleurt prachtig bij de  kobaltblauwe lijst, we zien kleurige knikkers. Beiden in grootformaat afgedrukt.

Er is veel waardering voor alle getoonde foto’s.

Yvonne showt haar kettingfoto. De opdracht n.a.v. de vorige foto was .. doorgaan met ronde vormen… en dat heeft ze gedaan. Het is goed gelukt. Marianne gaat door met de ketting.

Tot slot een oproep om mee te gaan met de ingelaste S.O.P. naar Amsterdam op 2 januari. Wie gaat mee? Opgeven via de website. Amsterdam CitylightSOPscape.

Met heel veel dank aan Jerry voor zijn duidelijke lezing sluiten we de avond. Tot 8 januari bij de jaarlijkse wedstrijdavond.