epsonMarianne heet iedereen welkom, en in het bijzonder Herman van de Haar met zijn assistente Martine, van Color Competence Center. Hij gaat ons een heleboel vertellen over het zelf printen van foto’s…de titel van de lezing is: Colour Management. De termen en technische gegevens van deze lezing zal hij aan Flits doorsturen en dit zal voor leden op de site komen, dus dat kan dan worden (na)gelezen.

Hij vertelt over de workflow…camera/computer/monitor/printer/papier. Het is niet te doen om alles hier op papier te zetten, kijk zijn programma maar even door. Wel wat opmerkingen die ik op deze avond opgepikt heb…

Herman heeft jarenlang bij Epson gewerkt…dus uiteraard weet hij daar veel van en is hij overtuigd van hun kwaliteit. Vooral bij zwart/wit afdrukken is Epson duidelijk het best. Kalibreren van je monitor is erg belangrijk. Als je met een rood t-shirt achter je monitor zit beinvloedt dat de kleuren op het scherm! Als je een geprinte foto bekijkt in heel ander licht dan op je gekalibreerde monitor, toont je foto heel anders. Als je zelf deskundig print krijg je de mooiste afdrukken. Altijd werken met AdobeRBG. Eye-opener….bij ProFotonet drukken ze af in sRGB. Ook van fotopapier zijn er profielen…die moet je weten om een super afdruk te krijgen.

Na de pauze is er een intermezzo….de 2x2 serie…vanavond door Ad en Henk.

Ad laat een foto zien van een ruïne in Schotland waar hij geweest is…en hij kon zo’n foto alleen maar maken vanaf de boot toen ze weer weggingen. Mooie plaat. Als 2e heeft hij een foto van een witte kip. Blijkt dat deze scherpe foto gemaakt is met een iPhone!! Met de camera lukte het niet zei Ad. Heel frappant vond ik. Was trouwens een mooie kip met de veren helemaal uiteengewaaid.

Henk heeft de afgelopen maanden een opleiding gevolgd voor gids bij stadwandelingen in Amersfoort. Hij heeft 3 foto’s meegenomen van interieurs van bekende gebouwen waar je normaal niet in mag. De eerste van de mannenzaal van het vroegere St.Pieters Gasthuis…echt een kijkje in het verleden. De 2e van de binnenkant van de Koppelpoort, de tredmolen. De 3e van de joodse Synagoge. Een mooie serie.

Hierna gaat Herman van de Haar weer verder over het printen. Hij laat ons verschillende papiersoorten zien. De duurste is de Epson Coldpress…dit papier kost zo’n € 4 per vel! Martine is zo’n beetje de hele avond bezig geweest met het uitprinten van de foto’s van Flitsleden die er 1 op een stick hadden meegenomen. Leuk om die te zien op A3 formaat.

Het was een leerzame avond , goed gepresenteerd door een gedreven spreker !

Marianne sluit af…er volgt een goed applaus voor Herman en Martine. Verder vermeldt zij nog even dat op de volgende Flitsavond de seizoenswedstrijd is…Bij mij in de straat. Voor wie nog niets heeft…nog een goeie week om er 1 te maken!