Aanwezig: 23 Flitsers

fotobespreking2Marianne opent de avond vol enthousiasme over de opening van de expositie. Ze vindt het fijn dat iedereen een foto heeft aangeleverd. Grote dank gaat uit naar de commissie die alles heeft voorbereid en heel erg druk is geweest met het ophangen van de foto’s. Hulde voor hen!! Er worden nog vrijwilligers gevraagd om op de kijkdagen een paar uur aanwezig te zijn. Yvonne P. stuurt hierover nog een mail.

Hierna krijgen Frits en Hessel het woord. Zij introduceren vanuit de kenniscommissie een nieuwe manier van foto’s bespreken, de zogenaamde ETC methode. (Emotie, Techniek, Combi daarvan). Zij zetten dit op de site, zodat ieder het nogmaals kan bestuderen.

Als voorbeeld laten zij een vrij emotionele foto zien (kind dat via afzetting met prikkeldraad, wordt afgegeven aan …). Eerste gevoelens die opkomen bij deze foto zijn: emotie, spanning, verdriet, dramatiek, blijheid, vrijheid. Zo zie je dat uit een foto veel verschillende belevingen naar voren komen. Er volgt een mooie interactie van bespreken.

Het was de bedoeling in het vervolg foto’s op papier te bespreken. Wolter stelt voor dat de foto eerst op de lichtbak wordt getoond, zodat hij goed bekeken kan worden. Tijdens de groepsbespreking wordt hij via de beamer getoond, zodat tijdens de bespreking de foto erbij is. Op een A-4tje krijgen we de beginselen van de ETC uitgereikt.

De eerste indruk van de ETC  bij de leden is goed.

Kwartiertje van ….Puck
Puck kwam 80 jaar geleden ter wereld in Borneo. Zij laat een reis door de tijd in omgeving Borneo zien. Vroeger en nu. Via een stukje geschiedenis zien we foto’s van plaatselijke bevolking, bijzondere gelegenheden, zoals de viering van het huwelijk van Juliana en Bernhard. Via een trek door het binnenland zien we tenslotte hoe het er tegenwoordig uit ziet. Leuke presentatie Puck.

Hoe doe je dat:Themagroep Natuur
Margreet leidt ons door natuurfoto’s van de leden van deze groep en vertelt hoe ze te werk gaan in het veld. Het is vaak vroeg uit de veren om tijdens het mooiste licht, voor en net na zonsopkomst, “in het veld” te zijn. In de zomer is dat soms al om 4:00 uur. Deze tijd kun je wat langer blijven liggen. Ter plaatse overleggen, wat en hoe gaan we dingen in beeld brengen. Dan ga je je positie innemen. Kijken, standpunt bepalen, heb ik een goede vlakverdeling?, pas ik de regel van derden toe, of juist niet.
De fotografen leggen uit waarom ze deze foto hebben uitgezocht en waarom zo genomen. Landschapsfoto’s worden vaak in F16/F18 genomen om alles scherp in beeld te brengen. Scherpstelpunt/hyperfocale afstand zijn hierbij belangrijk.
Verder heb je bij natuurfotografie goed licht nodig, moet je geduld hebben en ga je vaak naar dezelfde plaats. Dit laatste om te weten wat er is en of de omstandigheden de volgende keer (nog) beter zijn.
Het was een leerzame presentatie ‘nieuwe stijl” van deze themagroep.

Opdracht van de themagroep natuur voor iedereen!!!: Maak een natuurfoto met een duidelijke vlakverdeling. 8 december via de beamer laten zien.

Sportfoto’s
Gevraagd wordt om de gemaakte foto’s van de volleybalvereniging in de dropbox te plaatsen, zodat ze naar de vereniging kunnen worden doorgestuurd.

Einde van een interessante Flitsavond.