Tonnie heet ons welkom.

Willy stelt een nieuw aspirant lid aan ons voor.
Jo meldt dat Margreet door privé omstandigheden voorlopig geen bestuurswerkzaamheden zal doen. Fijn dat ze er vanavond wel bij kan zijn.
Er zijn 15 lijsten te koop. Aanmelden bij Jo. (zie zijn mail).
Via de Fotobond is er een cursus jurering van foto’s. Het zijn 3 avonden. Frits en Hessel melden zich aan. Wie interesse heeft kan zich bij Jo melden.
De seizoenwedstrijd wordt à la Frits gedaan. Voorwaarden worden nog gestuurd en komen ook op de site.
Gevraagd wordt in het vervolg toch de geluidsinstallatie te plaatsen voor degenen die wat minder goed horen. (zaalcommissie)

Natuurfoto’s
Aan de opdracht van de themagroep natuur is behoorlijk gehoor gegeven. Ieder laat zijn favoriete plekje(s) zien.

Ab hield het dicht bij huis. Mooie herfstsfeer bij hem aan de overkant en tuintafel met vogelvoer in zijn eigen tuin.
Afke was in Ameland aan het strand.
Betting kiekte Herfsttijloos (winter crocus) en inktzwammen in woonwijk in Rotterdam
Corald was op de Ginkelse Hei voor paddenstoelen en het witte hek.
Hessel was in het Doornse bos voor paddenstoelen en kiekte thuis een lelie van heel dichtbij.
Jan Broekhuis bracht een bos in beweging, maar wist niet meer hoe hij dat gedaan had. Ook de boomklever bij de paddenstoel bracht enige discussie toen hij vroeg of we wisten hoe die gemaakt was. Velen dachten geshopt, maar Jan had een schuiltentje bij de paddenstoelen staan en gewacht op de vogel. Wel had hij pindakaas in de buurt ‘gesmeerd’.
Jan H had zich in allerlei bochten gewrongen om een goed standpunt te krijgen van een porseleinzwam en kiekte het laantje in het Speulderbos.
Jo ging voor high key foto’s bij een veldje met ‘bijenbloemen’ en mosterdzaad.
Karin was op de Leusderheide en plaatste de bomengroep mooi in het geheel. Ook had zij een mistige foto op het Leersumseveld tijdens zonsopkomst.
Klaas was op een illegaal paadje op landgoed Geerestein. Hij vond de porseleinzwam. Zijn foto van een bruine paddenstoel met de stappende schoen van zijn kleinzoon erachter vond ieder bijzonder.
Leny was in Maarsbergen en bij Bergzicht voor close ups van paddenstoelen (op stammetje). Stiekem een derde foto ingeleverd van de porseleinzwam in de Kaapse bossen.
Lyonne liet herten zien bij de AWD en een bloeiende tak (sleedoorn) tijdens een wandeling via een klompenpad.
Marijke was bij het Arboretum in Wageningen en zag een indrukwekkende boom. Door het standpunt van onderaf heel mooi. Ook had ze een dubbelopname van een bos en blad gemaakt.
Martijna was op Ginkelduin en kiekte een mooi laantje en paddenstoelen.
Suzan was in de Blauwe Kamer en fotografeerde een groepje mensen door een gat in mooie bloesem en flitste een mooie vogel.
Walter had de eekhoorn op bezoek en een tegenlicht opname van de Spirea.
Yvonne had een prachtige beuk in herfstblad van onderaf gefotografeerd. De Helleborus nam ze als close up met haar telefoon.
Frans had een veldwesp op een bloem.

Helaas waren er weer enkele foto’s niet bij Afke terecht gekomen. Hier moet nogmaals aandacht aan geschonken worden hoe we dit kunnen voorkomen.

Na de pauze komen de eerste presentaties van de CO-groepen aan bod.

CO-groep 1 had eens flink in de spiegel gekeken. Zij lieten ons de effecten zien van wel/niet spiegelen, zowel horizontaal als verticaal. Soms was er niet zo veel verschil, andere keren zag de foto er toch behoorlijk anders uit. Door spiegeling ontstond er soms een hele andere kijkrichting. Gezichten, gebouwen, bruggen en dorpsgezichten kwamen voorbij. Erg interessant om dit een keer uit te proberen.

CO-groep 2 probeerde iets te laten zien via een dvd-tje, maar helaas zat er op de laptop (nog) geen player. Beurt voorbij (doen we samen met CO-groep 4).

CO-groep 3 werd geïnspireerd door de Beeldtaal van Peter van Tuijl. Aan de hand van voorbeelden werd gevraagd c.q. uitgelegd of er sprake is van instrumentalisme (boodschap), realisme, expressionisme en formalisme (schoonheid). Bij het maken van een foto is het belangrijk dat je eerst weet wat je met de foto wilt vastleggen/uitstralen.

De CO groepen hebben vanavond een mooie bijdrage geleverd. De nieuwe opzet van de programmacommissie om leden mee te laten denken is hiermee geslaagd.

VOLGENDE KEER = DOE AVOND
Tonnie zegt dat volgende keer, 15 november, een doe avond is. De portretgroep vult deze avond. We gaan op een bijzondere manier een model fotograferen. Iets wat iedereen later zelf ook kan doen. Breng camera, flitser en statief en eventueel een (niet al te grote) kunstbloem mee.

Einde van een gezellige leerzame flitsavond.