koelribben groen 2Frits heet ons welkom.

Vanuit het bestuur wordt het thema van de jaarwedstrijd nogmaals in stemming gebracht. Gekozen wordt om daarvoor een zwart/wit foto in te leveren. Verder geen expliciet onderwerp. Je mag je mooiste foto zwart/wit maken.

Voor de seizoenwedstrijd mag een passe-partout van vrije keuze qua afmetingen worden gebruikt. De fotomaat moet 20 x 20 of 30 x 20 zijn.

Willy stelt Auke voor als nieuw lid van Flits


Jan Broekhuis stelt voor deze maand nog een SOP te houden naar het Haller Bos. Hij stuurt hierover een mail. Als er een SOP is geweest, maakt Ab/Henk op de site een map waarop foto’s kunnen worden geplaatst.

Ab meldt dat de programma commissie de huidige beamer vergeleken heeft met een andere, de kwaliteit daarvan was beter. Zij gaan in overleg met het bestuur over een eventuele vervanging.

Hierna worden de macro foto’s getoond die door de leden zijn gemaakt naar aanleiding van de presentatie van de themagroep Macro.

Er komen allerlei onderwerpen voorbij. Kastanjes in knop, vlinder in de vlindertuin, takjes met druppels. De binnenkant van een horloge, fruit, vruchten, mosjes, bloemen. Ook een druppel van een thermometer gaf een bijzonder effect.Ook werden enkele foto’s gestapeld met meerdere scherpstelpunten, waardoor een groter vlak scherp was. Ook de dierentuin kwam voorbij met super scherpe insecten.Ieder had goed zijn best gedaan. Super.

De themagroep stad en mens laat vervolgens foto’s zien. Zij zijn niet gezamenlijk op pad geweest. Ieder heeft foto’s aangeleverd, die in een presentatie zijn verwerkt. Ze zijn niet alleen in Nederland genomen. Berlijn was een geliefde plek. Rome, Dubai, Luik deden ook mee. Een bootje met bijna blote dames in een haven. Natuurlijk ontbrak de Erasmusbrug niet. Verder ook dichter bij huis, Koppelpoort Amersfoort en enkele kerken in de omgeving. Het was een mooie presentatie.
Opdracht van de themagroep is: Organiseer een SOP “SAMEN DE STRAAT OP”

Frits haakt nog even in op het onderwerp Thema groepen. De PC wil graag per Themagroep een aanspreekpunt, zodat overlegt kan worden wanneer zij in het komende programma ingepland kunnen worden voor een presentatie.
Klaas meldt zich aan voor MACRO
Tonnie voor Portret
Ab voor Stad en Mens
Jo voor Natuur Geregeld dus. Snelle actie.

 

Na de pauze gaan we licht vangen, een vervolg op de lezing van Nando Harmsen, maar dan op een heel andere manier. Het is de bedoeling om in een donkere ruimte je onderwerp meerdere keren te belichten met een lange sluitertijd. Je onderwerp/model kan zich dan een stukje verplaatsen, zodat je een dubbel beeld krijgt in één foto.
TIP van Frits, gebruik de manuele focus, een zo laag mogelijke ISO en een groot F-getal (klein diafragma dus). Sluitertijd minimaal 10 seconden anders heb je geen tijd om meerdere keren te belichten met een lamp of flitser.
Het bleek niet gemakkelijk, maar we zijn weer een ervaring rijker. Thuis gewoon verder gaan met uitproberen.
Het was weer een mooie avond.