oliebolDe Voorbereiding

Aan het einde van vorig seizoen wordt het idee geopperd om met alle leden aan één project te gaan werken. Na wat brainstormen komt het idee bovendrijven om een gedicht te fotograferen. Op zoek naar een gedicht dus. Al snel wordt duidelijk dat één gedicht een beetje lastig is als je met 30 mensen bent...

De bibliotheek brengt uitkomst. In de kinderboekenhoek vind ik een prentenboek met een alfabet met kindergedichtjes van Koos Meinderts. Het zijn grappige, surrealistische gedichtjes waar je van alles bij kan bedenken. En het zijn er 26! Ideaal dus voor een gezamenlijk project. De letters worden zo eerlijk mogelijk verdeeld onder de leden. Niet iedereen krijgt daarbij zijn eerste keus.

Al op de tweede avond van het nieuwe seizoen worden de eerste resultaten getoond. Die worden enthousiast ontvangen. De toon is gezet. Elke bijeenkomst komen er nieuwe foto's bij. We beginnen langzaamaan te denken over een expositie. We hebben nog nooit een grote expositie georganiseerd dus eigenlijk weten we niet waar we aan beginnen. Marianne en Tonnie nemen de organisatie op zich. Te veel werk voor twee mensen, maar Martijna en Suzan springen bij. In december wordt er een datum geprikt voor de officiële opening: 14 april 2010. Tijd genoeg om alles te regelen. Hoewel, uiteindelijk kom je toch altijd tijd tekort.

Één week voor de opening worden de foto's, samen met de gedichten ingelijst. Op woensdagmiddag hangen Tonnie, Martijna, Suzan en Marianne de foto's op. Jan en Dirk-Jan richten de zaal in en testen het geluid. Klaas komt de bloemen en het gebak brengen. Gesponsord door Bloembinderij Michel en Brood- en banketbakker van den Pol!

Snel naar huis om te douchen en dan weer terug.

De opening

Langzaam loopt de zaal vol. Zo veel mensen! We zijn er blij mee. Frans heeft Koos Meinderts per mail uitgenodigd. Hij reageert enthousiast en wil graag komen kijken. Dat maakt het voor ons extra spannend. Foto's maken is één ding, maar gedichten illustreren is toch iets anders. Wat zal hij er van vinden?

Klokslag half 8 begroet Jan de gasten. Mevrouw Ravestein houdt een, voor Fotokring Flits enorm vleiende, toespraak. Dan volgt de officiële opening. Alle Flitsers stellen zich op het podium op en maken op aangeven van mevrouw Ravestein een 'flitswave'.

10 'acteurs' in alle leeftijden, gekleed als de figuren op de foto lezen een gedicht voor. Lucas steelt als Olie Bol van Krentenkoek de show. Maar dat laat zijn kleine zusje Karlijn niet op zich zitten. Zij vertolkt een geweldige Quuc le Coq! Iedereen geniet.

Prentenboek

We waarderen het enorm dat Koos Meinderts naar onze expositie wil komen kijken. Maar in zo'n korte tijd 26 foto's bekijken is eigenlijk niet te doen. Misschien kunnen we hem een boek meegeven? Ik breng de Paasdagen door achter de computer en maak een 'echt' prentenboek. Ik kan het niet laten om er twee van te bestellen. Heb ik er zelf ook alvast één. Één van de Flitsleden brengt me op het idee om het te laten signeren. Ik ben nu de trotse eigenaar van een gesigneerde Olie Bol van Krentenkoek!


Te zien
Onze eerste opening is een succes! We nodigen iedereen uit om de foto's te gaan bekijken. De expositie hangt nog tot eind juni in de Campzaal in De Camp, Woudenberg. In oktober zullen de foto's in de Woudenbergse bibliotheek te zien zijn.