robertMarianne heet ons welkom.

We starten met het tonen van de foto’s in het kader van 2 x 2. Helaas heeft Ina zich ziek gemeld en worden alleen de foto’s van Jan getoond. Hij heeft tijdens de sneeuw rond de kerst voor deze avond foto’s gemaakt. Het zijn 2 close-ups, één van ijsafzetting op een tak, met tegenlicht. De andere van een isolator bij schrikdraad met sneeuw erop en eronder hangend. Vooral laatste foto was erg goed gelukt met mooie witte sneeuw.

Daarna toonde Marianne een prachtige foto die zij voor de ketting had gemaakt. Marianne had ‘terroristische’ glazen voor een tablet gefotografeerd. Bijzonder om zoiets te bedenken. Een echte “Marianne foto”. Leny neemt het stokje over in de ketting.

Op het programma stond iets anders gepland, maar door ziekte kon dat niet doorgaan. Robert van Sluis, reis en portretfotograaf, laat ons vanavond genieten van zijn werk in verre oorden. Hij wil graag tijdens de presentatie reacties uit de zaal. Portretten maakt hij vaak in opdracht. Verder is hij veel op reis. Vanavond krijgen we veel portretten ‘op straat’ genomen tijdens zijn reizen te zien.

Belangrijk bij deze tak van sport is:

  • hoe ga je met mensen om
  • techniek

Zijn liefde hiervoor is ontstaan door een boekje van zijn vader. Dit heeft hij kapot gelezen. Het heette Landen en Volken. Hieruit heeft hij veel inspiratie gekregen voor deze vorm van fotografie. Heel jong had hij ook al contacten met mensen uit verre landen via de kortegolf radio. Hij kreeg vaak reacties terug, ook via de post.

Op vakantie bestaat zijn uitrusting uit een totaalpakket, camera’s en lenzen natuurlijk, maar ook een printer, statief etc etc. Hij sjouwt soms met ruim 14 kg bepakking rond.
Vaak laat hij ook een deel ‘thuis’. De rest verstopt hij wel goed op verschillende plekken (risico spreiden).

Op reis ontloopt hij vaak de drukke viewpoints. TIP, ga zelf op onderzoek en zoek andere plekjes dan veel andere mensen doen. Zijn doel is om wat hij ziet te delen met andere mensen. Probeer geur, kleur en emotie in je foto vast te leggen.

Er zijn verschillende soorten fotografen. De één wacht zijn kans af, de ander is constant op zoek. Hij noemt de vormen: jager, cheetah, zoeker, spin. Het lijkt in het buitenland gemakkelijker om foto’s van mensen te maken dan in Nederland. In 95% van de gevallen vraagt hij eerst toestemming. Hij neemt dan tijd om in gesprek te gaan en op die manier de juiste foto tot stand te laten komen, soms met slinkse omwegen. Eerst geven, dan pas wat terugnemen. Er zijn veel redenen dat iemand niet op de foto wil. Geloof, bang voor Social Media, vaak mogen vrouwen niet op de foto, soms wil de partner dit niet hebben en noem verder maar op. Toon vooral respect. In welk land hij ook komt, hij leert als eerste in die taal: mag ik een foto van u maken?

Van tevoren maakt hij thuis meestal eerst een lijst met punten die hij graag in beeld wil brengen. Hij gebruikt allerlei soorten lenzen. Met groothoek heb je meer direct contact, tele geeft iets meer afstand en minder betrokkenheid. Vaste lenzen van 85 en 50 mm gebruikt hij ook regelmatig. (lensjes zijn kleiner en dus gemakkelijker te dragen). Groothoekvervormingen zijn soms best heel mooi. Hij gebruikt zelden een flitser. Hij zoekt situaties met mooi licht van opzij en van voren, of juist tegenlicht. Hij is geen echte nabewerker. (zo weinig mogelijk).

Tijdens de presentatie komen er fantastische foto’s voorbij. Het was een lange zit, maar super interessant verteld. Je kunt met Robert mee op fotovakanties naar Jordanië. Zie de site van Saffraanreizen.  Kijk ook eens bij Eyefordetail, de site van Robert.

Einde van een interessante leerzame Campavond. Misschien hebben wij wel de ambitie om dit ook te doen. Alleen als wij op vakantie zijn, moeten we al weer snel verder en kunnen we vaak, als de situatie ons niet aanstaat, niet even de volgende dag weer teruggaan. Jammer eigenlijk!