Aanwezig 27 Flitsers

creaGerda is nu als nieuw lid toegetreden. Welkom bij de club.

Verder vanavond presentaties van de themagroepen:

Macro
De macrogroep is bezig geweest met paddenstoelen fotograferen. In eerste instantie met het doel ze scherp op de foto te krijgen, later is meer getracht, door te spelen met licht en diafragma, om het geheel meer sfeer te geven. Jan had een mooie presentatie gemaakt met muziek eronder.

Crea
Margreet weet ons te boeien met een verhaal over fotobewerking. Eerst wil ze weten welke gedachte de leden hebben bij het woord crea. Suggesties als geitenwollen sokken, computerbewerking en inbeeldingsvermogen worden genoemd. Margreet probeert het imago van de Creaclub wat te veranderen. Haar insteek is dat een foto iets moet vertellen.

Natuurlijk probeer je een zo goed mogelijke foto te maken, maar nabewerking is eigenlijk altijd wel nodig. RAW bestanden zijn, het woord zegt het al, ruwe bestanden. Ze neemt ons mee op reis in fotoland. Bewerking is mogelijk in o.a. Lightroom.

Ze onderscheidt technische bewerking en emotionele bewerking. Technische bewerking doe je in het standaardpaneel door aan de schuifjes te trekken, waardoor kleurtemperatuur, witbalans, scherpte, contrast, zwarte en witte tinten aangepast kunnen worden. Emotionele bewerking doe je meer met toevoeging van filters, kleuren etc.

Haar doel vanavond is om een brug te bouwen tussen de huidige Creaclub en de andere leden, dus: mensen over te halen ook hiermee te gaan werken. Verder wil ze een soort helpdesk instellen waarbij mensen terecht kunnen met vragen over fotobewerking. (EHBFB) Eerste hulp bij fotobewerking. Mogelijk ook een soort inloopspreekuur organiseren.

Ze laat nog een Youtube filmpje zien waar dergelijke bewerking wordt uitgelegd. Op deze videowebsite zijn honderden filmpjes te zien die je helpen met bewerking in Lightroom. (Mike Sluitertijd is er ook één die heel duidelijk uitlegt hoe hij foto’s bewerkt.) Zoek ze op zou ik zeggen. Geweldig leuk en leerzaam.

2 x 2
Kees heeft dit letterlijk genomen. 2 x 2 = 4. Nee, Kees kon geen keuze maken tussen kleur en zwart/wit en vroeg de mening van de leden. Het waren foto’s van het interieur van het gemeentehuis in Leusden. Dit was een deel van zijn afstudeerproject voor de fotovakschool. Het merendeel van de leden vond de kleurenfoto’s veel mooier, zeker ook omdat die kleuren erg bepalend waren binnen en buiten dit gebouw. Zwart/wit vervlakte dit aspect. Het waren foto’s van de raadszaal en de hal/vide.

Tonnie had twee foto’s bij zich van kleine kinderen. Van het baby’tje heeft ze de foto gemaakt in de keuken bij de mensen thuis. Het was nogal krap daar. Ze had een mandje gebruikt, waarin ze een zacht vest had gelegd en daarop de baby in een leuke houding. Het andere meisje was één jaar en kreeg voor de fotoshoot een grote cupcake, waarmee ze lekker mocht kliederen. Dit meisje was nauwelijks te fotograferen door haar beweeglijkheid.

Natuurfotografie
Puck had voor deze themagroep de presentatie gemaakt, maar kon er helaas niet bij zijn. De foto’s van de Kaapse Bossen, Speulderbos en Blauwe Kamer en nog wat andere locaties werden getoond. Evenals de paddenstoelenpresentatie was ook deze serie heel mooi.

Straatfotografie
Marianne doet een ultieme oproep voor een vrijwilliger die bij deze groep als kartrekker wil fungeren. Hoewel Marianne dit heel leuk vindt, heeft zij geen tijd om dit te doen. Bij deze dus nogmaals een oproep om deze groep los te trekken. WIE WIE WIE???

Portret, model en strobist
Ook deze groep is nog niet heel actief. A.s. donderdag gaan ze wel weer bij Geert de studio in. Zij hebben deze keer niets te laten zien.

Seizoenswedstrijd
Marianne geeft nog uitleg over dit onderwerp voor de fotowedstrijd in mei. Het onderwerp is: Bij mij in de straat. Het is dus ook echt de bedoeling dat je een foto maakt in je eigen straat. We gaan er van uit dat je zo eerlijk bent en niet stiekem een andere straat pakt. Om een indruk te geven wat er zoal mogelijk is, wordt nog een serie foto’s getoond, die een inspiratiebron kan zijn voor je wedstrijdfoto.