Aanwezig: 19 Flitsers

beautydishDoor een programma wijziging is de portretgroep gevraagd om deze avond te vullen. Tonnie is op onderzoek gegaan op Google met betrekking tot studiofoto’s met zo weinig mogelijk middelen. Er worden twee filmpjes getoond. Jammer dat we er te laat achter komen om een paar boxjes aan te sluiten op de laptop. De links naar beide filmpje zijn inmiddels naar iedereen verstuurd.

Bij het eerste filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=91gU93J2Q8k) gaat het erom om met een losse flitser in een verlichte ruimte toch een low key foto te maken. Met een instelling S320/350, F7.6 of hoger getal, ISO 100 of lager en de flitser op halve kracht wordt een mooi resultaat bereikt. Belangrijk is om het model wat verder van de achterwand te plaatsen.

Met het tweede filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=Ba1Hiq3w3kc) gaat het erom om het model mooi uit te lichten voor een donkere achterwand. Dit model zit wel bij de achterwand waarbij de lichtbundel langs het zwarte doek het model belicht. Ook hier mooie resultaten. Aan het eind van het filmpje laten ze zien hoe je gemakkelijk de achtergrond zwart kan maken met Cameraraw. Tonnie heeft het in Lightroom ook gedaan, dat gaat ook. Bekijk de filmpjes nog eens en speel wat met de instellingen.

Daarna gaat iedereen met zijn eigen apparatuur aan het werk. Al snel blijkt dat velen toch moeite hebben met hun toestel/flitser om die op elkaar af te stellen. Maar met gerichte hulp van anderen komen we  toch tot mooie resultaten. Ook de broer van Puck, Frans, wordt druk bezocht. Hij heeft achterin een studio-set geplaatst, waar modellen kunnen worden uitgelicht. Ook hier stuiten we soms op problemen. Hessel en Frits zijn onze 'redders in nood'.

Hieronder staan nogmaals de instellingen bij de verschillende filmpjes.

Low key foto met beauty dish
--Plaats model zo ver mogelijk van de achterwand
--Flitser op halve kracht instellen
--50 mm brandpuntafstand
--Diafragma F 7.6        Probeer een beetje te spelen met instellingen
--Sluitertijd 1/350
--ISO100 of lager

Low key foto met soft box
--Plaats model niet te dicht bij een donkere achterwand
-- Flitser op 1/1 instellen
--30 mm brandpuntafstand
--Diafragma F 8        Probeer een beetje te spelen met instellingen
--Sluitertijd 1/200
--ISO 200

Low key foto met snoot
--Plaats model dichtbij donkere achterwand
-- Flitser op 1/1 instellen. Op statief tegen achterwand laten flitsen m.b.v. snoot
--12 mm brandpuntafstand (of verder weg)
--Diafragma F 8        Probeer een beetje te spelen met instellingen
--Sluitertijd 1/200
--ISO 200

Opdracht1: Maak een foto zoals in filmpje 1 is bedoeld, low key met donkere achtergrond. Speel wat met de instellingen.
Opdracht 2: Bewerk een foto, zoals in filmpje 2 wordt gedaan.