flitshuis

Johan stelt zich voor en meldt dat Rieneke Dijkstra zijn grote inspiratiebron is. Tijdens zijn opleiding aan de fotovakschool moest hij bestaande foto’s namaken.
Hij liet een neefje bij -1° poseren aan het strand in een zwembroek! Brrrr.

Tijdens zijn opleiding en daarna heeft hij zich steeds verder verdiept in het flitsen Hij flitst eigenlijk alles. Zijn foto’s zijn bijna altijd in scene gezet. Belangrijk hierbij is flitslicht en sluitertijd. Het richtgetal wordt pas belangrijk als een grotere afstand moet worden overbrugd.

Al doende heeft hij het werken met flits verder ontwikkeld en om het aan anderen ook duidelijk te kunnen maken heeft hij ‘zijn’ Flitshuis ontwikkeld. Hierbij wordt niet alleen de belichtingsdriehoek gebruikt, maar ook de invloed van omgevingslicht, afstand, sterkte flitslicht, ISO.

Sluitertijd heeft geen invloed op het flitsen, omdat de flits veel sneller is dan de sluitertijd. Belangrijk is de afstand van je toestel tot het onderwerp. Altijd tellen vertelt hij. Ga je verder van je onderwerp af staan, tel de stappen en herstel je camera door het aantal stops + of - te veranderen.

Verder alles manueel instellen. Een camera probeert alles terug te brengen naar middengrijs en die kun je vaak niet vertrouwen.

Voordat je de flits gebruikt, maak je eerst een foto met bestaand licht (omgevingslicht=duurlicht) (decor). Gebruik ISO, Diafragma en sluitertijd. Als de foto naar je zin is, plaats dan je onderwerp dat je wilt uitlichten op de gewenste afstand. Nu zul je zien dat de achtergrondbelichting gelijk blijft. Je hoeft alleen de flitsbelichting op je onderwerp aan te passen. Als het omgevingslicht verandert, zul je de sluitertijd moeten aanpassen om dat weer goed te krijgen.

Flitsen doe je in feite altijd op het tweede gordijn, tenzij je andere effecten wil hebben (beweging voor of na onderwerp). Verder is belangrijk te weten wat de flitssynchronisatietijd is (kortste tijd die camera/ flitser kunnen samenwerken). Nieuwere flitsers hebben een highspeed instelling, die is vooral fijn bij fel tegenlicht en kan helpen de achtergrond goed te krijgen.

Tot slot geeft Johan ons een opdracht mee. Frits zal per mail uitleggen wat de bedoeling is. Johan wordt bedankt voor zijn spontane presentatie, wat hem menig zweetdruppeltje heeft gekost.