Poging tot opening, zo begon voorzitster Elly de belangrijke ‘Flits’ avond. Oké, dat ging snel en op de agenda staan 2 punten te weten:

  • Uitslag door kinderjury van de seizoenswedstrijd met als thema natuur.
  • De premiére van de promotie C.D. welk de titel ‘FLITSend’ Woudenberg meekreeg.

Yael was als voorzitster van de kinderjury aanwezig namens scouting Scherpenzeel, waarin 9 meiden rond de 14 jaar als jury onze 22 inzendingen beoordeelden.

Het begon direct met de 1e plaat waarop een waterlelie afgebeeld stond, mooi en duidelijk van kleur en met als commentaar van de maker Hans zelf……."ik wilde wel eens kijken hoe groot ik die lelie kon vast leggen". Welnu, een tip volgens één van de aanwezigen….vergroot hem maar uit. uhhhh ja……

Een andere foto had ook een verhaal, deze was ingeleverd door Yvonne Schouten maar zij was er helaas niet bij maar had wel iets speciaals laten vallen aan een vertrouweling……..deze 2 ijsberen lagen zo intiem op het gras in elkaars armen dat het me in vervoering bracht want wat is er niet fijner dan wat liefde voor elkaar, een knuffel of in dit geval een arm (lees poot). Wat een heerlijke pose, wat een prachtige foto!

Als je bij Nanda op de thee komt vraag dan nooit om water met bubbels. 300 kikkers maken spannende geluiden en trokken zo haar aandacht. Mooie uitleg.

En dan…..nooit in het midden / mooi in het midden ….aan u de keus! Wie maakte de mooiste, wie is het slimste, de dieren deden het goed bij de jury.

De uitslag:

Elly en Hans…..7e, Yvonne 6e, Nanda en Marianne 5e, Hans scoorde met 2 stemmen en 5 punten de 4e plek. En dan de prijzen….

3e plaats voor Elly met een foto van 2 bloemen over elkaar heen en kreeg 3 stemmen met totaal 5 punten.

2e plaats ging naar Petra met een buizerd, heel scherp en rustig kijkend naar de fotografe met als aantekening dat zij de foto met ree in het hoge gras ook met een hoge waardering beloond zag. (3 stemmen 6 punten / 3 stemmen 5 punten).

En dan de winnaar……

Yvonne Schouten…loftrompet schalt….met 5 stemmen voor en ook 5 punten de allerbeste kiek geschoten van een bruine beer. Zoene, zoene, zoene…..

Elly bedankt namens Flits Yael voor de inzet van de jury en draagt, na stemming, de nieuwe seizoensopdracht: Nieuw ontwerp van de cover van het jaarboek 2004/2005 voor / op (eventueel met foto en veel creativiteit van de ontwerper welk de ‘lading’ van Flits dekt)

En dan licht uit, spot (laptop) aan en draaien maar. Vol aandacht en na 15 minuten vol lof over het werk van Marianne want zij maakte uit 1000 foto`s een grondige keus door 180 foto`s van zeer goede kwaliteit ondersteund met muziek van Fidélio een ‘PROFESSIONELE' C.D. over Woudenberg van alle kanten belicht.

Hoe lang kan je ‘geweldig’ schrijven? Marianne en fotografen …. BEDANKT !!!

Tot Haantjesdag

Afwezig : Maartje, Edwin, Ria en Petra

Erwin begint met het uitleggen van de soorten lampen die in de Studio worden gebruikt. AL snel blijkt dat een studiolamp een 'echte' flitser heeft en een gewone halogeenlamp. De echte flitser is de spiraal die om de lamp heen zit. Van de halogeen (de middelste lamp) is de sterkte aan te passen zodat je goed kan beoordelen wat het moet worden. Dan is er ook nog de zogenaamde slave unit, de flitser flitst mee met de 1e achterste flits en dan gaat de tweede en eventueel derde flitser ook af. Het licht gaat zo snel dat eventuele vertraging niet waar te nemen is.


De slave unit wordt gebruikt als er: Erwin help?!

Het voordeel van studioflitsers is dat alles op elkaar is afgestemd. De studioflitser ondersteunt dus eigenlijk de 'What you see is what you get' techniek.

Als de lamp een piepje geeft dan moet je gewoon even een flitsje geven, anders raken de verhoudingen van het model zoek.

Tussen twee haakjes de bovengenoemde ring niet verwarren met de ringflitser, die wordt namelijk alleen bij macrofotografie gebruikt.

Lampenkappen.

Er zijn in het fotografische wereldje een grote hoeveelheid lampenkappen te verkrijgen. Maar het hoeft niet .

• Open reflector heel hard licht 
• Softbox & parapluutje heel zacht licht 
• Grit honingraatpatroon met gericht licht
zacht in de randen
1001 soorten  en  maten 
• Kapje met deurtjes Maak je spleetjes mee 

 

 

 

 

 

 

Afhankelijk van het onderwerp kies je dus een lampenkapje uit. Bijvoorbeeld een romantisch tafereeltje doe je met zacht licht en een onderbroek mag wel met hard licht.

Belichting

Alle foto's moeten als er een andere belichting wordt gebruikt worden nagemeten met een belichtingsmeter. Deze richt je dan naar de camera waar een soort van apparaatje (op de flitsschoen)
wordt gezet die alle flitsers aanstuurt.

Je stelt de filmgevoeligheid in.
Je stelt de sluitertijd in.

Flitssynchronistatietijd van de camera??????????????? Erwin help?!

Dan komt ineens het diafragma tevoorschijn. Deze moet je handmatig instellen op de camera. Dat geldt
zowel voor de normale als digitale camera.

De lullige pasfoto

Volgens Erwin is de lullige pasfoto de beste manier om studiofotograferen onder de knie te krijgen. Model (onze Walter) neemt zeer vrijwillig plaats op de kruk en gaat niet recht maar SCHUIN zitten. De korte kant van het gezicht moet worden uitgelicht zodat deze langer lijkt. Als je de lamp verplaatst oftewel met het licht een spelletje speelt kun je iemands voorkomen veranderen.

Goed nieuws voor de ietwat gezette personen onder ons. Je kunt ook een smallere kop bij Erwin bestellen.

Let op de schaduw van de neus en de kin, Tricky hoor. De zon komt van boven (dat wisten we wel) dus de schaduwen moeten ook van boven naar beneden wijzen. Hoe hoger de lamp des te groter de schaduw. Dus ook omgekeerd, hoe lager de lamp hoe kleiner de schaduw.
Let op slagschaduw. Hoe verder het onderwerp van de achtergrond staat des te minder groot is de kans op schaduwen . Achtergronden in kleuren zijn eigenlijk altijd afleidend van het onderwerp vandaar dat gewoon zwart of wit wordt aangeraden. Het onderwerp moet eigenlijk helemaal alleen de foto kunnen 'maken'.

lichtopstelling


Door deze lamp (flitser op de muur, licht vanaf 1) erachter wordt de aandacht op het model gericht . Als je licht op het model zet (dus alleen zoals de bundels met nummer 2) moet je wel heel goed oppassen dat het licht wel natuurlijk blijft. We willen geen tangverlossing (verlichting). Dus als het contrast te groot is maken we dat gelijk (nivelleren) met de paraplu.

Nog even wat tips:

  • Er zijn losse flitssetjes verkrijgbaar, deze bestaan uit 3 flitsers op statief en een parapluutje. Ze zijn redelijk betaalbaar.
  • ± 100mm is ideaal voor portretfotografie.
  • Voor buiten kun je heel goed een reflectiescherm gebruiken . deze kan de tweede lamp vervangen.
  • Een statief is heel handig bij portretfotografie.
  • Scherpstellen doe je altijd op de ogen. Neem het dichtstbijzijnde oog. Het tweede oog wordt dan vanzelf ook scherp. Dat is de scherpte/diepte regel (altijd 1/3 ervoor en 2/3 er voorbij scherp).

En dan nu lekker spelen met alle lampen en gewillige modellen.

Ik vond het superleuk en van mij mag dit nog wel een keer.

Wapen woudenbergAlweer zijn er 4 weken om en iedereen klikt en ja iedereen is druk met foto’s, de computer en het uitwerken van de - door ons zelf aangedragen! - opgelegde opdrachten en het is zo zomer. Nou ja eerst effies genieten van de wolkenpartijen en de pasgeboren lammetjes en wat dacht je van de bloemetjes die zich zo hup uit de knop bloot geven. Prachtig!

De avond in de Camp wordt begonnen met het doorgeven van de mensen die zich voor deze avond hebben afgemeld. Henk en Ria konden niet en Yvonne en Hans vierden samen de verjaardag van Yvonne maar dat werd me een feest want ze waren ook nog eens echt 30 jaar in de ‘echt’ verbonden. Maartje zorgde snel voor een boeketje met de felicitaties van de ‘flitsers' en in de Camp werden de opgestoken vingers geteld: 7 slagroom en 1 appel.

Voorzitster Elly had na het lezen van de door ons ingevulde vragenformulieren toch het idee dat er te weinig ideetjes voor het komende seizoen waren bedacht.

Let op.... Mededeling.....de komende (over 14 dagen) ‘Breggen-avond’ wordt gevuld met de 5e aflevering van de DIGI-cursus...let op! Bij ERWIN !!

Let op... reacties op de mail betreffende exposeren...en HAANTJESDAG graag beantwoorden per e-mail. Voor 1 mei a.s. foto’s t.b.v. kaartjes met negatief of alleen een cd met uitleg van inhoud afgeven op de digi-avond aan Marianne en Y+H.

Rondje WOUDENBERG nog deze maand (digi camera). Wat is de bedoeling? Weet je nog die prachtige digivoorstelling met muziek over Elburg. Marianne gaat deze ook maken over Woudenberg en heeft 1000 foto’s op cd nodig. Wie helpt haar (nog deze maand)? Bel een ander om te SOP-en of ga alleen op pad in Woudenberg.

Duidelijk over de natuurwedstrijd is het volgende..... de 20-30 lijn maar ook een ander kleiner formaat is goed, scouting is jury, een lijst en of passe-partout hoeft dus niet maar dan wel op zwart karton geplakt en graag voor 27 mei inleveren. Naam op achterzijde, stickertje of zo. Nanda verzamelt het.

Edwin zorgt voor een duidelijke stap voor stap beschrijving van de digi-cursus.

Toen foto‘s kijken maar helaas geen laptop...maar...Jannie...bedankt! Na 30 minuten werd het donker, het licht ging uit en de snaveltjes toe.

Elly start deze avond met de mededeling dat Yvonne Schouten ziek is en dat we snel willen beginnen om geen kostbare tijd te verliezen. Dit laatste is door meerderen onder ons aangegeven en zo wordt gestart met de
klok in de hand……30 minuten en dan…….TABLE-TOP.

27 mei is de inleverdatum van de natuurwedstrijd. (inlijsten van de foto hoeft niet en ook het formaat van de foto is vrij maar doe er wel een zwart kartonpapier onder voor de jury om aan te pakken).

Edwin krijgt de complimenten voor het op papier zetten van het verslag met 'uitvoering' van de digi-cursus gegeven door Erwin. Prima uitleg !

De collages van je beste foto's kunnen op 24 juni worden ingeleverd. Sommige Flitsleden hebben de tip van Hans gevolgd en zijn naar Leusden afgereisd om te aanschouwen hoe een collage in elkaar 'kan' steken. Bijvoorbeeld hoe de kleuren maar ook het lijnenspel kunnen doen verbazen.

De laatste loodjes worden geklikt i.v.m. de fotoketting en dan is het aan de voorzitster Elly om de ketting te verbinden. Spannend !

Marianne meldt dat er ruim 750 foto's zijn ingeleverd en dat er nog een onderwerp onderbelicht is en daar gaat Ria voor op pad. Dit alles om de 'C.D. reportage' over Woudenberg op Haantjesdag tot een succes te maken.

En ook Yvonne en Hans zijn aan de gang gegaan met de foto's voor op de kaartjes welke we op Haantjesdag gaan verkopen. Succes allemaal !

Maandag 17 mei gaat de kring Flits op pad om 9:00 uur bij Hans en Yvonne, Huygenslaan 4 om Scheveningens strand te fotograferen nadat we eerst bij ome Willem in Den Haag het museum hebben bezocht. Als afsluiter van de dag gaan we met z'n allen lekker eten. Neem wel een lunchpakketje mee en rolletjes en batterijen en kaartjes en je zonnebrand en eventueel de bikini.

Ta-taaaaaaaaa table-top……Elly vertelt en gaat de gemeenschap voor.

Gooi wat op tafel, zet 'de boel' op scherp en…..geweldig. Nooit gedacht dat ik op mijn leeftijd nog met autootjes zou spelen en dat mensen van boven de 20 op tafels gaan staan, het is eigenlijk niet zo moeilijk, je moet het gewoon doen. Spelen met licht, potloden en een bosje bloemen en KLIK, je staat er op. Er is van alles over te vertellen maar je moet er gewoon bij zijn.