Aanwezig 19 Flitsers.

2313A3CAB4BB-121Marianne heet ieder welkom op deze laatste Flitsavond van het seizoen, waarin de seizoenswedstrijd Schaduw plaatsvindt. Ze legt nog even uit hoe de jurering in z’n werk gaat. Iedereen mag aan de foto die hij/zij het mooist vindt respectievelijk 5-3-1 punt toekennen.
Twee leden die geen foto hebben ingeleverd zijn bereid om de foto’s te etaleren en de jurering voor te bereiden en af te ronden. De overige aanwezigen worden vriendelijk verzocht naar de kantine te gaan. SCHADUW
Na een consumptie van Flits wordt het spannend. Welke creaties (16) zullen we weer voorgeschoteld krijgen.
Laura vertelt dat we eerst alle foto’s op de gebruikelijke manier de revue laten passeren en dat daarna de uitslag wordt bekendgemaakt. Spannend!!
Zij pakt als eerste een foto, waarna de “eigenaar” een volgende mag pakken.

Ad heeft zijn kleinkind op de schommel (band) op een strand in Vierhouten gefotografeerd. De foto was volgens hem op z’n kop gezet. Omgekeerd vond ieder de foto toch mooier, dus dat was voor hem maar gelukkig dat ie verkeerdom stond. Hij kreeg het advies de foto wat ruimer uit te kaderen. Een rode brandblusser stond dat volgens hem in de weg.

Dick had in Amerika een mooie kiek gemaakt in Yellowstone. Op het strand waren meerdere bronnen en diverse kleuren. Op deze foto waren ze geel. De schaduw van een houten hek in die kleurige omgeving gaf een bijzonder effect.

Klaas (helaas niet aanwezig) had de schaduw van een fietswiel op een tegelvloer gefotografeerd. Vooral de voegen met groen gras/mos gaf hieraan een bijzonder effect. De compositie was erg sterk. Zou hij, nu hij er niet is, dan toch in de prijzen vallen????

Tonnie had een echte “Frits” foto werd in de wandelgangen gezegd. Zij had in dierentuin Emmen een geraamte van een aapje en de schaduw daarvan gefotografeerd. Niemand had haar als de fotograaf hiervan getipt.

Sicko had de schaduw van een hoofd op een vel papier gefotografeerd en deze met stift als hoofd ingetekend. Op het bureau lukte dat niet, daarna dan maar op de wand. Zijn hand met stift stond er ook nog op.

Karin had een glazen bol met kleuren in combinatie met een vlinder gefotografeerd. De kleurspeling was erg mooi.

Marianne heeft geprobeerd in haar studiootje schaduw te creëren met lampen, dat lukte niet. Toen de zon in de kamer scheen, bleek dat het juiste effect te geven. Zij had keramiek beeldjes mooi gepositioneerd.

Jan had, zo hoorde hij in de kantine, minstens een telescooplens nodig om de maan zo op de foto te zetten. Hij ontzenuwde dit snel. De foto was gewoon met een compactcamera, Canon SX 30, gemaakt op de stand automatisch. Dit toestel heeft alleen een enorme zoommogelijkheid. De kraters op de maan waren heel duidelijk zichtbaar. In Photoshop (PSE 9) was alleen de buitenrand iets bewerkt (tegenhouden) om de overbelichting wat weg te werken. (Het zwarte deel was natuurlijk de schaduw van de aarde (t.o.v.) de zon/maanstand).

Yvonne P. was erg creatief geweest. Een klerenhanger aan de muur en een hemdje (schaduw) erin geprojecteerd. Ze was wel 80x heen en weer gelopen om het goed te krijgen, de afstandbediening werkte niet!

Margreet had een kind met een strohoed op met een donkere achtergrond gefotografeerd. Een sterke foto, alleen het schaduweffect kwam er, volgens haar, niet helemaal uit. De foto ademt spanning/sfeer.

Ina had een portretfoto met veel licht in het haar en schaduw op gezicht en schouderpartij. Sterke foto.

Yvonne B. had zichzelf, zittend op een hek in een weiland, gefotografeerd. Mooi sfeerplaatje.

Suzan had Dick (dacht iedereen), neen haar man dus, in Stockholm aan de haven gefotografeerd. Zittend op een betonnen paal en met de handen omhoog, leek het net of hij een bal (lantaarn) vasthield. Zij had het hoofd, om herkenning te voorkomen, bedekt met een puzzelstukje. Ieder vond dat jammer.

Evelien (ook niet aanwezig) had een vaas op een lichte ondergrond. De schaduw leek net een waterspiegeling. Creatief bedacht.

Martijna had haar kleindochter tegen een lichte wand gefotografeerd. Velen dachten dat zij 2 foto’s op elkaar had geshopt, omdat het haar van de kleindochter anders leek dan op de schaduw. Het bleek één foto te zijn, zonder shopwerk.

Frits had rode rozen in een vaas gefotografeerd met een sterke schaduwpartij. Hij had daarbij flink geëxperimenteerd met losse flitsers.

UITSLAG
Ja, en dan de uitslag. Voor de derde plaats waren 3 foto’s in de race. Na telling bleek ook het aantal “vijfpunters”gelijk. Na nog een telling van de “drieën” kon er een schifting komen. Yvonne P. werd 5e, Dick 4e en ja hoor, jammer Klaas dat je er niet bij kon zijn, Klaas werd 3e. Allen hadden 19 punten.
Tweede met 20 punten werd Sicko en de absolute nummer 1 was vanavond Marianne met maar liefst 36 punten.
Allen gefeliciteerd.

Nieuw wedstrijdthema: Na stemming is het nieuwe onderwerp voor de seizoenswedstrijd: GLAS

PROGRAMMACOMMISSIE
Hierna presenteert de programmacommissie het programma voor 2011/2012. Bijzonder leuk en afwisselend!! Voor elk wat wils. Ook leuke SOPS
Het volledige programma staat op de site.
De rode draad voor het nieuwe seizoen is Haiku. Bijzondere dichtvorm. We willen hiervan ook weer een expositie maken.

Ieder wordt nog uitgenodigd voor een hapje en een drankje in de kantine.

Na een mooi Flitsjaar wordt het seizoen afgesloten.

In september kun je met 5 foto’s laten zien hoe jouw vakantie was. De 5 moeten jouw vakantie in z’n geheel in beeld brengen.

Graag tot FLITS en geniet van een mooie vakantie (laat je toestel ook eens een keer thuis en kijk met eigen ogen naar de wereld om je heen!!)

googlesketchupKlaas begint met een belangrijk aandachtspunt. We zetten ons beamerscherm vaak te dicht bij het scherm van De Camp, dat op de muur bevestigd is. Vooral bij het opruimen van ons scherm bestaat het gevaar dat de stang waaraan het scherm bevestigd wordt, terugschiet tegen het andere scherm en dat kan grote schade geven. Klaas heeft dit een keer meegemaakt. Dat is gelukkig goed afgelopen maar het kan anders. Het beamerscherm moet minstens een halve meter voor de muur geplaatst warden, dan is er voldoende ruimte.

Marianne informeert wie er meegaat naar het fotofestival in Naarden. Er is weinig animo. Karin en Marianne gaan in ieder geval. Er is ook een speciale dag bij foto konijnenberg, zaterdag 4 juni. Diverse workshops worden aangeboden. Wie belangstelling heeft, kan contact opnemen met Marianne.

Dan krijgt Frans het woord. Een vervolg op de avond van twee weken geleden met als onderwerp: hoe plaats ik een gebouw in 3D op Google maps?
Eerst een korte herhaling. Frans laat zien wat mogelijk is via google earth. Vanuit de ruimte wordt de aarde benaderd , zichtbaar tot in detail. Als voorbeeld gaan we vanuit het heelal naar De Dam in Amsterdam. De gebouwen rond de Dam worden fotorealistisch weergegeven. Als we naar het Rijksmuseum gaan, kunnen we zelfs naar binnen om de Nachtwacht te zien. De koppelpoort in Amersfoort wordt in 3D weergegeven. De opdracht van twee weken geleden was om foto’s te maken van het koetshuis in Scherpenzeel en van Huize Scherpenzeel. Enkele flitsers zijn een avond op stap gegaan om foto’s te maken van deze gebouwen. We hebben er omheen gelopen en het gebouw van meerdere kanten gefotografeerd, zo realistisch mogelijk, liefst zonder bomen. En nu?????

We wachten met spanning op wat Frans ons daarover te vertellen heeft. Hij heeft het goed voorbereid. Er is een speciaal programma voor nodig : ‘ Google sketch up’. Dit is gratis te downloaden. Het is een soort tekenprogramma. Eerst wordt Huize Scherpenzeel als een soort blokkendoos op de kaart gezet, een gemodelleerde blokkendoos, zo eenvoudig mogelijk.
Daarna wordt een foto geïmporteerd van de voorkant van het gebouw en op de voorkant van de blokkendoos geplakt. Dit is een oneerbiedige benaming maar ik weet het niet anders te omschrijven. Vol verbazing volgen we de handelingen van Frans en het lukt hem om er iets moois van te maken. Alles wat hij doet, kunnen we volgen op het beamerscherm.
Hij moedigt ons aan om op een regenachtige dag ditzelfde ook eens te proberen. Er is een instructievideo bij het programma. Het is veel werk maar het resultaat mag er zijn en als het helemaal naar je zin is en ook nog enigszins kloppend met de werkelijkheid mag het aangemeld worden bij Google Maps, waarna het wordt beoordeeld en als het wordt goedbevonden, geplaatst op Google maps, zichtbaar voor iedereen. Frans, bedankt voor je uitleg.

Klaas geeft een voorbeeld van het praktische gebruik van Google maps. Hij moest iets afleveren ergens in Amsterdam en dankzij Google maps kon hij van tevoren zien waar de auto geparkeerd kon worden.

Na de pauze foto’s kijken op de beamer die gemaakt zijn bij de Beekse Bergen. Foto’s van Yvonne, Ina, Dick en Leny, Henk en Frans. Hopelijk vergeet ik niemand. Tineke toont natuurfoto’s en als laatste kijken we naar de video die jaren geleden gemaakt is door Flitsleden, in opdracht van de gemeente Woudenberg. Applaus volgt. Allemaal bedankt voor de inzet om er een mooie Flitsavond van te maken.

eekhoorn18 Leden melden zich vanavond om mee te doen aan de "foto-estafette". Het programma vermeld geen details, en niemand weet wat er onder die vage titel verstaan wordt. Opdracht was om je camera met een lege geheugenkaart, flitser en objectieven voor een zo groot mogelijk bereik mee te nemen. En wat nu?


De achttien leden worden verdeeld over 5 groepen. Er wordt geprobeerd de groepen zo evenwichtig mogelijk samen te stellen. Ze zijn aan elkaar gewaagd!

Dan wordt uit de doeken gedaan wat er van deze groepen verwacht wordt: er wordt zometeen een kort verhaal voorgelezen. Elke groep krijgt anderhalf uur de tijd om dit verhaal in 3 of 4 foto's (1 per persoon) te illustreren. Dat betekent in anderhalf uur een concept bedenken én uitvoeren in gezamenlijk overleg. Bovendien moet de foto meteen goed zijn qua compositie en belichting. Geen mogelijkheid om na te bewerken. Iedereen moet terug komen met maar 1 foto op de geheugenkaart, dus ook de selectie van het beste beeld moet in die tijd!

Het verhaal is van Toon Tellegen, uit de bundel Misschien wisten zij alles:

Soms keek de eekhoorn in de spiegel naast zijn deur en wist hij niet wat hij denken moest van zichzelf. Dan bekeek hij zijn oren, zijn neus, de rimpels in zijn voorhoofd en zijn kin, maar hij zag altijd hetzelfde en wist nooit wat hij daarvan denken moest.

'Ik wil je iets vragen,' zei hij op een keer tegen zichzelf.
'Vraag maar,' antwoordde hij.
'Wist ik maar wat,' zei hij.
Zo keek hij lange tijd naar zichzelf. Toen zei hij opeens: ‘Misschien moet ik je wel schrijven.'
'Ja!' antwoordde hij opgetogen. Hij draaide zich om, ging aan zijn tafel zitten, schreef een brief aan zichzelf en gaf hem aan de wind mee.

De wind voerde de brief over het bos, over de zee, over de woestijn, over de zee terug naar het bos en bezorgde hem bij eekhoorn.

De eekhoorn nam de brief aan, opende hem en las:

Beste Eekhoorn,
Ik weet niet hoe het met mij gaat.
Jij?

De eekhoorn keek naar de brief en ging toen voor het raam zitten. Het was een prachtige dag. De zon stond hoog aan de hemel en scheen op alle bomen, alle bladeren, alle takken. Er waren een paar kleine, sierlijke, witte wolkjes en de wind was achter het bos gaan liggen. De eekhoorn snoof de zomergeuren van het bos diep in zich op en zwaaide naar de zwaan in de lucht en naar de rups die zich traag langs een tak van de beuk naar beneden liet zakken.

Na lange tijd zo gezeten te hebben schreef hij een nieuwe brief aan zichzelf. De wind stak weer op en nam de brief mee, voerde hem weer over het bos, over de zee, over de woestijn, over de zee terug naar het bos en bezorgde hem tegen zonsondergang bij eekhoorn. Ongeduldig maakte hij de brief open en las:

Beste Eekhoorn,
Ik weet het ook niet. Maar als je straks naar buiten gaat en op het puntje van de dikke tak gaat zitten zal ik je iets zeggen.
Ik.

De eekhoorn vouwde de brief zorgvuldig op en legde hem in de onderste la van zijn kast. Boven de kast hing de spiegel, maar het was inmiddels te donker geworden om nog iets in de spiegel te herkennen. eekhoorn ging naar buiten om op het puntje van de dikke tak te horen wat hij te zeggen had. Zijn hart bonsde. 'St,' zei hij.

############

Iedere groep mag een knuffelbeest als hoofdfiguur kiezen uit een aantal, door de programmacommissie meegenomen, knuffels. Dan trekken ze erop uit. Naar buiten voor bomen en zand, binnen in De Camp waar gelukkig een spiegel te vinden is.

De programmacommissie (Suzan, Tonnie en Marianne) blijft eenzaam achter in De Camp. Tijd voor een kop koffie en een goed gesprek en dan de laptop opstarten om de resultaten in het laatste half uur op de beamer te tonen.

De eerste groep komt al om 21:00u terug. Dat is snel, precies een uur! De rest volgt in de loop van het volgende half uur.

Luisteren is overigens een vak waar fotografen niet zo goed in zijn. Vooral Klaas luistert creatief. Hoewel de opdracht 1 foto is heeft hij er 4 op zijn geheugenkaart staan! Als hij erop gewezen wordt dat dit niet de opdracht was zegt hij:
"Zonde om die mooie foto's weg te gooien!"

Opvallend was wel dat de meeste groepjes dezelfde elementen uit het verhaal pikten om te fotograferen: De spiegel, de brief en de boomtak voerden de hoofdtoon.

De resultaten mogen gezien worden en zijn te vinden in de Galerij / Opdrachten / Estafette

Aanwezig 19 Flitsers.

4_5mei

Rondvraag
Lenie was bij de Bondsbijeenkomst waarin de foto’s werden besproken van de door de fotoclubs ingediende foto’s (beste 10 van de club). Ze vraagt waarom Flits hieraan niet meegedaan heeft. Marianne en Margreet geven aan de zij al geruime tijd proberen om leden te stimuleren om mee te doen aan wedstrijden van de bond. Zo langzamerhand doen hieraan steeds meer Flitsers mee en vinden we het fijn om ons werk ook buiten de club aan anderen te laten zien. De programmacommissie zal worden gevraagd om te kijken hoe we kunnen komen tot een inzending van de 10 beste foto’s van Flits.
Lenie was het overigens wel opgevallen dat de beoordelaar van de bond niet erg positief was in zijn oordeel, na de pauze is ze daarom ook weggegaan.

PROGRAMMACOMMISSIE
Mentorschap: Zodra er betaald moet worden zal Henk dit via mail bekend maken.
SOP 19 mei 2011: Fotograferen van het Koetshuis en Huis Scherpenzeel t.b.v. Google 3d-bildingmaker.

Verslag Campavond
Vanavond staat de bevrijding op het programma. Niet veel Flitsers hadden hiervoor blijkbaar de inspiratie. Slechts 3 leden hadden inzendingen. Gelukkig had Lenie 3 foto’s bij zich, zodat het toch nog wat leek.

Frans hield eerst een inleiding, waarbij hij foto’s liet zien van mogelijke onderwerpen voor het thema bevrijding.
Bevrijding wil niet alleen zeggen dat het iets met de Bevrijdingsdag te maken moet hebben. Hij laat een foto zien van de treinkaping, waar mensen opgelucht op de spoorlijn lopen nadat ze uit de trein waren bevrijd. Dick merkt hierbij op dat hij daar heel nauw bij betrokken is geweest (oud politieman) en er best een spannende tijd heeft gehad, waarbij de kogels over zijn hoofd floten.
Ook de geboorte van een kind kan als bevrijding voor de moeder worden gezien.
De tank in de straten in Veenendaal was wel een klassiek voorbeeld van de bevrijding.

Daarna worden de ingezonden foto’s op de tafel gelegd en het bekende rondje om de tafel kan beginnen.
Direct komt er een discussie op gang of de foto’s wel met bevrijding te maken hebben. Eigenlijk heeft het allemaal betrekking op de herdenking van gevallenen in de oorlog.

Lenie heeft een serie van 3 foto’s die mooi bij elkaar aansluiten. Ze zijn in Rhenen gemaakt op het herdenkingsveld. Eén foto is een hele rij met oorlogsgraven waarop ook een meisje bij een graf zit (toeval), de tweede is één grafsteen met tulpen en de laatste weer een detail daarvan. Over de eerste foto is wat discussie over de uitsnede, de één vindt de bomen met lichtinval op de achtergrond er bij horen, terwijl de anderen dit liever krapper ingekaderd hadden willen zien. Zo zie je maar, smaken verschillen.

Dick heeft ook een grafmonument op de kiek gezet, wat hij toevallig tegenkwam tijdens een fietstochtje in Doorn. Het ging om een monument voor een RAF piloot. Het blijkt dat bij dat graf altijd nog verse bloemen worden gezet. Hij heeft twee foto’s over elkaar heen geplaatst (zwart/wit en kleur) het monument springt er echt uit. De meerwaarde van de in de bovenhoek geplaatste vlag wordt niet door iedereen gezien.

Tonnie heeft met Yvonne v.d. Brandhof bij het monument in Scherpenzeel foto’s gemaakt. Uiteindelijk heeft ze de foto gekozen waarbij een witte duif (symbool van vrijheid en vrede) vanuit een krans die bij het monument stond de vrijheid kiest en vrij weg kan vliegen. Ieder dacht dat de duif erin geshopt was, dit bleek niet het geval. Tonnie en Jan hebben zelf witte duiven en Yvonne had die achter de krans losgelaten, terwijl Tonnie dit fotografeerde. Alleen de hand van Yvonne was er uitgehaald.
Wel zou een meerderheid van de aanwezigen de foto krapper ingekaderd hebben om zo meer de nadruk op de wegvliegende duif te leggen.

Ondanks de discussie over de vraag of wel aan de voorwaarden was voldaan waren we het wel met elkaar eens dat de ingezonden foto's van goede kwaliteit waren. Jammer dat er zo weinig inzendingen waren.

Google 3D-buildingmaker
Frans laat via een internetverbinding in Google zien hoe mensen sommige gebouwen via plak- en knipwerk van zelfgemaakte foto’s een gebouw kunnen optuigen. Die kun je bij Google aanmelden en dan beoordelen zij of die geplaatst kan worden.
Frans laat een filmpje zien hoe dit werkt.
Het is de bedoeling dat wij dit ook gaan doen. Voorgesteld wordt om 19 mei in Scherpenzeel foto’s te gaan maken en die een volgende clubavond samen te plaatsen.

Kunstvaarroute Amersfoort
Omdat er ruim voldoende tijd over was, laat Marianne op de beamer de door haar gemaakte foto’s van de kunstwerken van de ”Kunstvaarroute” in Amersfoort zien.
Een mooie presentatie, waarbij ze soms heel moeilijk te fotograferen kunst schitterend in beeld heeft gebracht.

Zo kwam er een einde aan toch weer een erg interessante “Flitsavond”.