Aanwezig: 24 Flitsers

MarcelMarianne opent de avond en heet in het bijzonder Marcel van Balken welkom en geeft hem meteen het woord.

Marcel leidt ons vanavond door zijn loopbaan als conceptioneel fotograaf. Dus fotograferen met voorbedachtenrade. Hij fotografeert al zo’n 35 jaar en maakt eigenlijk altijd al foto’s waarbij hij vantevoren bedenkt hoe ze moeten worden. Hij is lid van twee fotoclubs en enkele (internationale) foto-organisaties. Hij is altijd bezig om er een vorm van abstractie in te brengen.

Zijn allereerste beeld was een grafische kip. Vooral de beginperiode maakte hij veel grafische beelden. Na dit tijdperk ging hij op de half-tone toer. Hij bracht heel veel tijd door in de donkere kamer en was toen ook al aan het plakken en knippen. Verkeersborden hadden een periode zijn speciale aandacht, maar ook schaken, rolstoelen, graffiti.

Toen hij er achter kwam dat zo vaak en lang verblijven in de doka toch niet zo gezond was en zijn sociale leven verarmde, was hij vast van plan om zijn werk te standaardiseren en te versimpelen zodat hij meer tijd kon vrij maken. Hij gebruikte ook modellen (vrouw en broer) en kwam in een fantasiewereld terecht.

Hij was heel trots (en vereerd) dat hij mocht exposeren in de bieb in Amstelveen. In 10 maanden tijd maakte hij een prachtige serie 'Letters en Lezen'.

In zijn beelden gebruikt hij veel losse elementen die bij samenvoegt tot één geheel. Het digitale tijdperk vond hij in het begin maar niks, hoewel hij wel, zonder dat anderen het wisten, met fotobewerking bezig was, omdat hij zich er van bewust was dat hij bij moest blijven. Het bikinibroekje, waarvan hij een zeil op een bootje maakte, was een van de eerste digitale werken. Nu maakt hij zelf water...

Overal waar hij komt maakt hij foto’s van heel veel kamers en ruimtes, die hij later misschien wel weer kan gebruiken. Hij is zeer geïnteresseerd in de historie van oude gebouwen, die hij ook meeneemt in de beelden die hij maakt, waarin die verwerkt zijn. Hij is van mening dat het niet belangrijk is dat het beeld dat hij maakt niet echt is. Sommige werken is hij weken mee bezig.

We hebben vanavond heel veel beelden van Marcel mogen aanschouwen. De zaal was vol bewondering over de kwaliteit. Een warm applaus was dan ook z’n plek.

Frits geeft hierna voor 9 maart een opdracht aan de leden van Flits mee, wat er op neer komt dat je zelf iets 'op papier' moet zetten, dus bedenk een idee, maak een creatie. Gevraagd wordt hoe je iets gerealiseerd hebt om tot die foto te komen. De foto moet blijdschap en vreugde uitstralen. Succes ermee. Frits stuurt de exacte opdracht via mail.
Einde van een interessante Flitsavond.