jo_architectuurCorine heet ons welkom.

Margreet doet nogmaals een beroep op ons om je aan te melden als bestuurslid. Zij vertrouwt erop dat er mensen zijn die in het bestuur zitting willen nemen. Verder vertelt zij dat ons voormalige lid Dick Jeukens in Driebergen een expositie heeft. Ze raadt ons aan hierheen te gaan. Zeer de moeite waard.

Volgende week, 16 november, 20.00 uur, is er een gezamenlijke avond met Fotokring Heuvelrug in Maarn. Margreet stuurt dit nog een keer via mail.

Vanavond geeft Jo een uiteenzetting over architectuurfotografie. Hij begint met meerdere foto’s te laten zien waarbij we aan moeten geven welke de beste en slechtste architectuurfoto is. De meesten zit op één lijn. Hij begint te zeggen dat hij tijdens zijn opleiding moeilijk een keuze kon maken tussen geneeskunde en architectuur. Uiteindelijk werd hij arts. Zijn kinderen overkwam hetzelfde. De één koos geneeskunde, de ander is architect geworden.

Meerdere foto’s passeren de revue. Verder probeert hij een beeld te geven van wat architectuur nou eigenlijk is. Het staat nergens expliciet beschreven. Je kunt denken aan gebouwen (in hun omgeving), interieurs, historie, lijnenspel, bijzonder gebouw, sfeer etc. Ook kun je iets vastleggen, waarbij de ander denkt: wat is het nou eigenlijk (puzzel of verwondering). Esscher verwondert ons weer door in een muurschildering een deuropening te maken, waardoor het lijkt of er gephotoshopt is.

Wat vindt iemand mooi. Er is altijd smaakverschil. Kan een blikvanger zijn, kan een boeiend schouwspel zijn. Verder hebben we het nog over rechttrekken van gebouwen, hoever moet je er in gaan. Soms is een vallend gebouw ook mooi.

Een boeiende uiteenzetting met veel respons uit de zaal. Jo bedankt.

Na de pauze een nieuw onderdeel. Breng een foto mee waarover je heel tevreden bent of je weet het niet of hoe had ik het anders kunnen doen. Meerdere foto’s worden besproken.
Ab wil weten of de uitsnede van zijn straatfoto goed is of anders moet.
Puck vraagt zich af of zij foto’s die zij op een expositie heeft gemaakt mag plaatsen op de site. Meningen verschillen. De één wil naamsvermelding erbij, de ander vindt dat het gewoon kan en anderen hebben er twijfels over.
Ad was een medisch wonder. Foto van een schip met sluitertijd van 30 seconden uit de hand genomen. Over de kleur van de boot en de uitsnede werd gediscussieerd.
Henk stapelt tegenwoordig foto’s in Photoshop (ca. 20 st) om een filtereffect (lange sluitertijd) te creëren. (zie artikel in Zoom december 2017).
Martijna heeft hun hond met flits in zijn kussen vastgelegd. Ook laat zij een foto zien bij kasteel Staverden, waar zij met een SOP naar toe wil. Zij stuurt hiervoor een uitnodiging.
Margreet laat een dubbelopname zien met bijzondere kleuren. Zij kwam er zelf al achter dat niet iedereen hier hetzelfde over denkt. Bij de club vinden veel mensen het wel mooi, behoudens wat opmerkingen over bepaalde onderdelen uit de foto.
Suzan heeft een grote brug gefotografeerd, één geheel met de trein erop de andere is een uitsnede van de brug.

Tonnie doet nog mededelingen over het fotograferen tijdens de Winterfair in de Weistaar.

Over twee weken fototoestel mee met flitser, trigger etc. We gaan dan met (spuit)sneeuw fotograferen. Ook winterse attributen/mutsen etc zijn welkom.

Einde van een interessante Campavond.