stapfotoTonnie heet ons welkom. Omdat het een gezamenlijke avond met Maarn is, heet zij ook hen van harte welkom. Gelukkig is er een grote opkomst.

Meldingen
Er zijn geen mededelingen van het bestuur/commissies.

Tonnie geeft het woord aan Liesbeth van Asselt die ons vanavond vertelt over avondfotografie. Liesbeth heeft als voorkeurstad voor avondfotografie Deventer. Zij woont daar in de buurt en trekt daar vaak heen o.a. voor workshops. Zij heeft altijd een fles water bij zich. Ze houdt van spiegeling en als die er niet is, maakt ze de straat gewoon nat.

Ze gaat vanavond ook dieper in op ruis voorkomen, kleur te behouden en om beweging wel/niet vast te leggen.

AVONDFOTOGRAFIE = FOTOGRAFEREN OP STATIEF
OP STATIEF FOTOGRAFEREN = STABILISATIE UITSCHAKELEN
IN PRINCIPE ALTIJD FLTSEN OP HET TWEEDE GORDIJN, GEEFT MOOISTE EFFECT

Bij avondopnamen is witbalans erg belangrijk. Bij navraag blijkt eigenlijk iedereen in RAW te fotograferen, zodat je dit later altijd kunt aanpassen in een bewerkings-programma.

Vele bijzondere foto’s komen vanavond voorbij. Beweging bij een kermisattractie, door flitsers verlichte bomen, draaien met brandend staalwol etc. Zij adviseert bij avondopnamen wel om het UV filter eraf te halen (reflectie).

Om bij lichtjes een sterretje te krijgen moet een klein diafragma worden gekozen (16-22). Een groot diafragma geeft bolletjes (bokeh).

Ruis verminderen:
--Gebruik een zo laag mogelijke ISO. Als je langer dan een minuut belicht, zet dan op je camera de instelling ruisreductie lange sluitertijden aan.
--Gebruik weinig pixels
--Waar mogelijk flitsen om gedeelte te bevriezen
--RAW

Scherpstellen
Niet altijd gemakkelijk. Zoek een punt wat wel verlicht is of manueel.


Spiegeling
Bij windstil weer is dit perfect, anders lange sluitertijd gebruiken om beweging uit het water te halen i.c.m. een grijsfilter.

Lichtvervuiling
Lichtvervuiling kan heel mooi zijn, hoewel zij daar in het begin heel veel commentaar op heeft gekregen. Om bepaalde effecten te creëren maakt zij meerdere foto’s met bijv. 30 seconden sluitertijd, één seconde er tussen en zo een aantal keer. In PS plakt ze die op elkaar.

Gebruik flitser
Liesbeth gebruikt de flitser(s) vaak.
--om sfeer te creëren
--onderwerp uitlichten
--spitslichtjes

De term strobist mag niet meer worden gebruikt (beschermd). Vanaf nu dus OCF, off camera flash.

Voor een opdracht heeft ze een poster gemaakt van iemand op een racefiets. Heel hard rijden, flitsje op stuur gemonteerd om hem uit te lichten, en verder de beweging te laten zien. Zij lag zelf achterin een auto die er voor reed, om de foto’s te maken.

Vooral bij koud weer liep zij er tegenaan dat batterijen heel snel leeg zijn. Ze gebruikt nu Godox flitsers, die zelf een accu hebben en waarmee ze veel flitsen kan maken.

Open flits methode
Zij liet foto’s zien waarbij zij een lange sluitertijd op de camera heeft ingesteld en in de tussentijd liep haar man langs een aantal bomen met een flitser in de hand. Bij elke boom een testflits en zie, alle bomen zijn bijzonder mooi verlicht en haar man stond er niet op. Heel bijzonder!!

Flitssynchronisatietijd
Je kunt geen snellere sluitertijd instellen dan de maximale synchronisatietijd van de flitser/camera. Gebruik bij flitsen met meerdere flitsers radiografisch bestuurde flitsers. (bij infrarood mag er niks tussen zitten, anders doet hij het niet). Zij heeft goede ervaring met de Yong Nuo RF 602/N wireless triggerset. Let op, zet alles eerst uit, dan pas triggerset plaatsen, dan pas camera en trigger aan. (dit geldt eigenlijk voor alles, ook flitsers etc).

Ze geeft nog een korte uitleg over het flitsbereik. Ook gebruikt ze kleurtjes voor de flitser (met evt figuurtjes, zoals takjes) (GOBO/kleurgel).

Tot slot nog bijzondere opnames met light painting. Heel bijzonder.

Liesbeth wordt bedankt voor haar heldere lezing en krijgt een welverdiend applaus.

Over 2 weken gaat Flits ’s avonds op pad naar Amerongen om avondfotografie in de praktijk te oefenen. Corine stuurt hierover nog een mailtje. Mogelijk eerder weg i.v.m. het blauwe uurtje.

Einde van de een leerzame avond. Liesbeth bedankt voor je heldere en spontane presentatie.